Desszert sütés nélküli édességek

Habos tejbegríz bögrében

Ettetek már habos tejbegrízt bögréből? Ha igen, akkor ti már tudjátok, mennyire finom. Ha nem, akkor majd most megtudjátok. A gyerekek szerint sokkal finomabb, mint a sima. 😉 És igazuk is van…

DSCF8759_2

Egy dolog volt biztos tegnap este, mégpedig az, hogy tejbegríz lesz vacsira. A terv az volt, hogy pudingos lesz, de ez a terv szertefoszlott, amikor egy Facebook csoportban valaki kitette a habos tejbegríz receptjét. Már mentem is a konyhába, és elkészítettem az ottani “ipari” mennyiség helyett egy kisebb adagot, lévén, hogy nem volt sok tojásom. Meg amúgy is, mi 1 liter tejre vagyunk még kalibrálva, bár néha már szűkösen jut nekünk belőle. 🙂 A végeredmény egy igazán könnyű, laza, habos tejbegríz lett, amit a posztolóhoz hasonlóan én is bögrében kínáltam, és a gyerekek imádták az utolsó cseppig. 🙂 Köszönet a receptért!

Hozzávalók
1 liter tej
csipet só
6 ek búzadara
cukor
vaníliás cukor
(vagy 2 tk vanília aroma)
3 tojás

DSCF8760_2

A tejet a csipet sóval feltesszük forrni. Amikor már meleg, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a búzadarát, és addig főzzük, amíg a dara megdagad. Közben a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük egy csipet sóval kemény habbá, a sárgáját pedig ízlés szerinti cukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk. Ha a búzadara megfőtt a tejben, a cukros tojássárgájához szedünk egy keveset belőle, elkeverjük, majd az egészet visszaöntjük a tejbegrízhez, és még kb. 2 percet főzzük kis lángon. Ezután beletesszük a felvert tojáshabot, óvatosan beleforgatjuk, majd amikor egyenletesen eloszlattuk benne, azonnal le is vehetjük a tűzről.

Bögrékbe töltve tálaljuk. Adhatunk hozzá bármilyen aszalt, vagy friss gyümölcsöt, megszórhatjuk kakaóval, fahéjjal, sőt dobhatunk bele darabolt étcsokoládét is, ami a meleg grízben szépen el fog olvadni. Isteni finom lett!

Gyere Facebook-ra is, várlak! 😉

regi

Még több recept az ország egyik legnagyobb receptes portálján:

10653620_895834037112166_7078679370763185544_n

Vélemény, hozzászólás?