Desszert Keksz Menü

Illatos, zamatos nyári kekszek mentával és citrommal

Ezt a kekszet mindenképp próbáld ki! Hogy miért? Minden benne van, ami a nyarat idézi. A citrom friss, savanykás íze, és a menta különleges zamata teszi igazán finommá ezeket a kekszeket. Eheted a kávéd mellé, rámorzsálhatod, vagy beletűzheted néhány gombóc fagyiba.

mentás citromos keksz

Mikor felkerült a blogra a citromos kekszem, oltári sikert aratott, számtalan olvasótól kaptam visszajelzést, hogy kipróbálták, és nagyon szerették. Később egy mentás keksz is terítékre került, ami nagyon kellemes meglepetést tartogatott számomra az ízével, és lám, úgy tűnt, ezt is sokan szerettétek. Hát legyen. Citrom és menta. Egy kekszben. Itt és most. Nektek. Imádtam minden egyes morzsáját…. Ha tovább fokoznád az élvezetet, kínáld a hűsítő fagylaltot 1-1 ilyen kekszkoronggal! 😉

Hozzávalók
20 dkg vaj/margarin
12 dkg porcukor
1,5-2 citrom reszelt héja és leve
1 marék mentalevél
30 dkg liszt
(nálam egyharmada graham liszt)
1-2 ek tej (ha szükséges)

A mentaleveleket mindenképp el akartam rejteni a kekszben. Ehhez jött kapóra a kávédaráló, amibe beletettem a cukrot és a mentaleveleket. Összedaráltam.

citromos mentás keksz

Az enyhén megolvasztott margarint ezzel a mentás cukorral elkevertem, hozzáadtam a citromok reszelt héját, a kifacsart levüket, végül kb. 30 dkg liszttel összeállítottam a tésztát. (Tejre akkor van csak szükség, ha sok lett a liszt, és kemény). Betettem a hűtőbe pihenni, hogy a vaj szerkezete is visszaálljon, ezáltal egy keményebb, jól dolgozható tésztát kapunk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tésztánkból kis darabokat csípünk, amit a tenyerünk közt golyóvá alakítunk. Sütőpapíros tepsire helyezzük őket, végül vizes ujjakkal ellapítjuk korong formájúra. Betoljuk a sütőbe, és kb. 12 perc alatt (a széle már kezd pirosodni, akkor vegyük ki) készre sütjük. A graham liszttől és a zöldes cukortól kissé snassz volt a színe, ezért sütés előtt néhányra kakaóport szórtam “díszítés” gyanánt.

Várjuk meg, amíg a kekszek kihűlnek, utána könnyedén leszedhetjük a sütőpapírról. Fémdobozban sokáig eláll. Az íze pedig nagyon-nagyon-nagyon jó!!!!

A blogomat megtalálod a Facebook-on is, ITT. Gyere, csatlakozz Te is!

További kekszeket pedig IDE kattintva találsz!

Vélemény, hozzászólás?