BULI KAJA Húsvét Sós falatok Szilveszter

Kéthagymás mini pogácsa (gyors, egyszerű)

Sütőpor- és élesztőmentes, villámgyors, omlós pogácsák kétféle hagymával. A 2015-ös medvehagyma szezont ezennel megnyitom.

kéthagymás pogácsa

A medvehagyma adott volt, meg Anikó és az ő torokgyulladása. Felhívott, és esdeklő hangon kérdezte, hogy ugye sütök neki medvehagymás valamit, hogy meggyógyuljon? 🙂 Hát hogy a viharba ne sütnék? Folyton azt csinálom. 🙂 Igaz épp láblógatást terveztem, de a lelkiismeretem diadalmas győzelmet aratott a lustaságom felett. A recept kedvenc, sokan ismeritek már biztosan. Ezúttal mini pogácsaszaggatóval szaggattam (ejj de piszkosul ráérek), de ti készíthetitek nagyobbra, vagy csíkozhatjátok rudakba, ahogy általában amúgy én is szoktam.

Hozzávalók
30 dkg liszt
25 dkg vaj/margarin
2 tk só
kis doboz tejföl
medvehagyma
(ízlés szerint, de 15 szál)
1 kisebb lilahagyma

tetejére tojás

A medvehagymát és a lilahagymát vagy nagyon apróra vágjuk, vagy ha van késes aprítónk, akkor nyert ügyünk van, mert a tejföl kivételével mindent tegyünk bele. A vajat morzsásra fogja darálni a liszttel, és a kétféle hagyma is egyenletesen eloszlik, és garantáltan jó apró lesz. Eme gép hiányában kézzel morzsoljuk el a vajat a sós lisztben, majd tejfölt hozzáadva gyúrjuk be a tésztát. A pogácsa alapja ezennel el is készült. Nem csalás, nem ámítás, se sütőpor, se élesztő, viszont fincsi, porhanyós falatkák lesznek.

Ha kézzel dolgoztunk, tegyük a tésztát picit hűtőbe, hogy a kezünk hőjétől kissé megpuhult vaj visszanyerje eredeti alakját. Viszont én mivel géppel dolgoztam, egyből nyújtottam.

Tehát lisztezett felületen kinyújtjuk. Ne túl vékonyra, kb. 1 cm vastagra. Éles késsel kissé berácsozzuk a tészta tetejét hosszanti és kereszt irányban is. Ha sajttal is szeretnénk megszórni majd, ez a mozzanat elhagyható. Vagy felcsíkozzuk derelyevágóval, vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, felvert tojással megkenjük a tetejét.

200 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt szép aranysárgára sütjük.

Még több receptért kattints a fotókra!

Sós rudak
(alaprecept)

sajtosrúd_2

Kolbászos-sajtos rudak

kolbászos stangli

Sajtos-fokhagymás stangli

gluténmentes sajtos stangli

Házi sajtos ropi

DSCF5910

Ha van kedved, gyere és csatlakozz Facebook oldalamhoz is. Itt megtalálsz:

regi

Gyere, nézz be az ország egyik legnagyobb receptgyűjtő portáljára is,
ahol garantáltan mindent megtalálsz:

10653620_895834037112166_7078679370763185544_n

Vélemény, hozzászólás?