BULI KAJA Gluténmentes Sós falatok Szilveszter

Szuper omlós sajtos-fokhagymás stangli – gluténmentesen is!

Morzsásan omlós, de egyáltalán nem száraz, rendkívül finom vendégváró, vagy filmnézős rágcsa. Hamar elkészül, ráadásként pedig gluténmentesen is elkészíthető!

gluténmentes sajtos stangli

Eredetileg egy receptversenyre készültek ezek a stanglik, ahol megadott recept alapján, gluténmentes változatban kellett elkészíteni. Ettől függetlenül bátran essetek neki sima fehér liszttel, ha nincs ez ellen a családban senkinek kifogása. 😉 Az eredmény egyformán finom mindkét esetben!

3 apró dolgon változtattam, az egyik, hogy szerintem az eredeti receptben szereplő só mennyisége alapból kevés. Ezt a tapasztalat mondatja velem, amit az eddigi sajtos rudak sütése alkalmával szereztem. 😉 Tehát én növeltem az adagot (ti már a növelt mennyiséget látjátok), valamint a tésztájába került szárított fokhagymapor, hogy egy picit dobjunk az ízvilágán, és utáltam volna, ha marad egy fél tojásom (fehérje), így ezt is átvariáltam. 😉 Süssétek, vigyétek, egyétek!

Hozzávalók
40 dkg gluténmentes lisztkeverék
(vagy sima liszt)
1 db tojás fehérje
2 db tojássárgája
250 g vaj
1 csomag gluténmentes sütőpor
(vagy sima)
15 dkg sajt (reszelve)
1,5 teáskanál só
1,5 tk fokhagymapor

Tetejére
1 db tojás fehérje
(ami a tésztából kimaradt)
csipet pirospaprika
szezámmag/lenmag/köménymag
(opcionális)

gluténmentes sajtos stangli

A liszthez adjuk a sütőport, a sót és a fokhagymaport, elkeverjük. Hozzáadjuk a kockákra vágott vajat, és elmorzsoljuk (késes aprító elvégzi ezt helyettünk, ha van), majd hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját és 1 fehérjét, végül a reszelt sajtot (trappista), és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. Ne keseredjünk el, ha félúton úgy érezzük, sose fog (én is azt hittem), mert végül megtörténik a dolog, kitartás! 😉 Ha kész, 2 felé szedtem a tésztát, egyenként 0,5 cm vastag téglalap alakúra nyújtottam lisztezett felületen. A tojás fehérjébe szórtam egy csipetnyi pirospaprikát (így szebb lesz a színe a stangliknak), és ezzel kenegettem meg a tésztát. Szórhatunk rá magokat ízlés szerint. Hosszanti irányban ketté vágtam, majd keresztbe felcsíkoztam derelyevágóval. Így nagyjából ujjnyi hosszúságú darabokat kaptam. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam őket, és 200 fokra előmelegített sütőben pont 15 perc alatt sültek nekem készre.

HahoPihe a Facebook-on ITT!

További sós receptek, rudak, pogácsák, falatkák ITT!

Vélemény, hozzászólás?