Desszert EPRES FINOMSÁGOK

Mákos kevert tekercs – eperlekvárral

Kevés tojást igényel, egyszerű elkészíteni, és nagyon puha, levegős tészta lesz a végeredmény….

IMG_4779_2

Korábban már készült ez a süti más formában, viszont oltári nagy sikert aratott. Oké, tudtam, hogy finom, de mégis “csak” egy kevert sütiről van szó, nem gondoltam, hogy ennyire rácsapnak majd. Tévedtem. 🙂 A nagy sikerre való tekintettel most megismételtem, picit növeltem a hozzávalók mennyiségét, és püspökkenyér forma helyett egy nagy gáztepsibe terítettem. A többit már ti is látjátok, feltekertem, lekvárral megkentem. Pont mint a hagyományos piskótatekercs, csak ebben összesen 2 tojás van (de egy is elég hozzá), és szét se választottam a sárgáját a fehérjétől. 😉

Hozzávalók
2 tojás
15 dkg cukor
20 dkg liszt
10 dkg mák
1 tk szódabikarbóna
1,25 dl olaj
30 dkg tejföl
csipet só

eperlekvár
porcukor/csoki

A tojást a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat, majd a mákkal, a csipet sóval és a szódabikarbónával elkevert lisztet.  Végül az egészet fellazítjuk a tejföllel. A tésztát sütőpapírral bélelt, nagy méretű tepsibe (gáztepsi) simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt (tűpróba) megsütjük.

Amíg sül, terítsünk ki egy konyharuhát a pultra, spricceljük alaposan be vízzel. A megsült tésztát a sütőpapír segítségével emeljük ki a tepsiből, fordítsuk rá a vizes konyharuhára. Húzzuk le róla óvatosan a sütőpapírt, majd a konyharuha segítségével óvatosan tekerjük fel. Így hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha kihűlt, óvatosan tekerjük ki, kenjük meg lekvárral (én eperlekvárt használtam), majd tekerjük vissza. Hagyjuk kicsit, hogy a lekvár átjárja a tésztát.

Olvaszthatunk csokoládét kevés étolajjal, és megcsurgathatjuk vele a tekercset, de szimplán porcukorral meghintve is kínálhatjuk.