Főétel Húsos Főétel

Krumplipüré torta

Fincsi krumplipüré a torta alapja, paradicsomos raguval megkentem, tejszínhab helyett szórtam rá sajtot, tettem rá paradicsom karikákat, és jól megsütöttem.  DSCF7920_2

Egyszerűen tortát akartam. Így keltem fel reggel, hogy én sós tortát fogok sütni, lesz ami lesz. Húsosat. És szépen lassan megszületett ennek a tortának a gondolata. Előkerültek a hozzávalók, és nekiláttam.

Hozzávalók
5 szem nagyobb burgonya

szerecsendió
kevés tejföl
esetleg vaj

Raguhoz
~ 70 dkg darált hús
1 fej vöröshagyma
0,5 liter sűrített paradicsom
só, bors, bazsalikom
ketchup
cukor (opcionális)

Tetejére
reszelt sajt
paradicsom

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, krumplinyomóval összetörjük, ha szükséges, sózunk még rajta, adjunk hozzá szerecsendiót, és 1-2 kanál tejfölt (de ne legyen híg!), esetleg vajat, vagy tejszínt, amit jobban szeretünk, vagy ami épp van otthon. Fontos, hogy a püré sűrű maradjon. Egy 24 cm-es csatos tortatál aljára kanalazzuk, és lelapítjuk.

Amíg fő a krumpli, a ragut elkészíthetjük. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük. Rádobjuk a darált húst, és lepirítjuk. Sózzuk, hozzáöntjük a sűrített paradicsomot, borsot és bazsalikomot teszünk hozzá. (Én szoktam cukrot is beletenni, mert édesen szeretjük.) Hagyjuk, hogy a hús megpuhuljon (hamar kész van), és minden felesleges nedvesség elpárologjon az ételből. Fontos, hogy a ragu a végére sűrű legyen, ne pedig híg lében ússzanak a husik. 🙂 Lehet hozzáadni ketchupot (én teszek bele mindig). Húzzuk le a tűzről, picit hagyjuk hűlni, majd tegyük rá a burgonyapüré tetejére.

Szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, karikázzunk rá paradicsomot, és toljuk be 200 fokra a sütőbe. Addig süssük, amíg a sajt szépen rá nem olvad. (Amikor kisült, szárított petrezselyemmel szórtam meg, de ha van friss bazsalikom leveled, azzal is díszítheted.)

DSCF7914_2

Innentől pedig türelemre van szükség. Ugyanis meg kell várni, hogy kihűljön. Sőt, tovább megyek, ez az az étel, amit akár előző nap is elkészíthetsz, mert könnyebb lesz szeletelni. Mázli, hogy feltalálták a mikrót, ugye? 🙂

Ékes bizonyítéka ez a torta annak, hogy a bolognai ragu nem csak tésztával finom. 🙂

Gyertek Facebook-ra is, ha van kedvetek!

regi

Áprilisban iPad-et nyerhettek! Részletek itt:

web

Vélemény, hozzászólás?