Desszert Palacsinta

Aranypalacsinta – aranygaluska után szabadon

Tésztába sült dió, lágy vaníliás töltelék, csodás porcukorfelhő…. ez az aranypalacsinta.

aranypalacsinta

Mert ugyebár ha van aranygaluskánk, akkor lehet aranypalacsintánk is. Lázas kutakodás előzte meg a bejegyzés létrejöttét, hogy megtudjam, miért hívják az aranygaluskát úgy, ahogy. De nem lettem okosabb. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy az arany jelzőt a diónak és/vagy az öntetnek köszönheti. Így viszont továbbgondolva a vonalat, ezt a két ízt palacsintába bújtattam, és létrejött az igazán finom, puha, lágy, isteni aranypalacsinta.

Hozzávalók
15 dkg liszt
~ 2 marék darált dió
1 ek rum vagy vanília kivonat
1 tojás
~ 4 dl tej/víz
1 csipet só
1 ek cukor
1 ek olaj
sütéshez kevés olaj

Töltelék
4 dl tej
1 ek vanília kivonat
(elhagyható)
5 ek cukor
1 cs. vaníliás pudingpor
5 dkg vaj

DSCF6287

A töltelékkel kezdünk, a csomagoláson leírtak szerint járunk el, azzal a különbséggel, hogy nem 5 dl tejjel, hanem csak 4 dl-el dolgozunk. Ha besűrűsödött, beledobjuk a vajat, elkeverjük, és hagyjuk hűlni, de néha keverjünk rajta, hogy ne álljon nagyon össze a pudingunk.

A palacsintához a hozzávalókat csomómentesre keverjük. Tojáshoz mehet a só, a cukor, az olaj, a rum (vagy vanília) majd felváltva a száraz és nedves rész (én fele tejet, fele ásványvizet használok). Picit hagyjuk állni. Ha közben nagyon besűrűsödne, kevés tejjel/vízzel lazítsuk. A serpenyőt felhevítjük, pici olajat cseppentünk bele, elterítjük, és egyenletesen eloszlatunk benne 1 merőkanálnyi tésztát. Megsütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk és a másikat is. Ha kihűltek a palacsinták, megtöltjük a vaníliás töltelékkel, porcukorral meghintjük, és tálaljuk.

Te is nagy palacsinta rajongó vagy?
Kóstoltad már a fehérboros körteöntetest mogyorókrémmel töltve?
/Receptért kattints a fotóra!/

mogyorókrémes palacsinta

És a zabpelyhest különleges almás-pudingos töltelékkel?
/Recept a képre kattintva!/

zabpalacsinta

Esetleg a forrázott kefires palacsintáért rajongsz?
/Recept a képre kattintva!/

forrázott kefires palacsinta

Netán jobban kedveled a sós ízeket?
/Recept a fotóra kattintva!/

hortobágyi húsos palacsinta

FACEBOOK-ON IS MEGTALÁLSZ, GYERE BÁTRAN!

regi

Ha pedig nyerni szeretnél, ne hagyd ki e havi nyereményjátékunkat! 😉

web

Vélemény, hozzászólás?