Desszert Palacsinta

Habos-mákos palacsinta

Sokadik variáció palacsintára…  azaz így süss nagyon finom, habkönnyű mákos palacsintát!

amerikai palacsinta mákos
Két dolog volt biztos reggel. Az egyik, hogy ami készül az mákos lesz, a másik, hogy 2 tojásfehérje maradékot fogok felhasználni. A tojásom ugyanis elfogyott. Röpke 10 perc gondolkodás után palacsinta készült. Mégpedig nagyon egyszerűen, 5 perc + sütés alatt. Még pihenni se hagytam a tésztát, nem volt rá idő. Önmagában, porcukorral megszórva is már nagyon finom, de el tudok képzelni hozzá némi meggyet és/vagy vaníliás krémet. Na így már maga lenne a Mennyország! Plusz pozitívum: ügyesen el tudunk tüntetni benne némi maradék tojásfehérjét! 😉

Hozzávalók
(5 db-hoz)
2 tojásfehérje
csipet só
10 dkg mák
2 ek porcukor
1,5 dl tej
5 dkg liszt

Igen, ez most kis mennyiség, tehát ha nagyobb adagot szeretnétek sütni, értelem szerűen növeljétek minden hozzávaló mennyiségét. A tojások fehérjét egy csipet sóval és egy habverővel alaposan elkeverjük. Nem verünk belőle kemény habot, csupán “kifehérítjük”, és buborékossá tesszük. Így:

amerikai palacsinta mákosEzután hozzáadjuk a darált mákot, a porcukort. Alaposan elkeverjük, majd a tejjel fellazítjuk. Végül a lisztet is hozzáadjuk és csomómentesre kikeverjük. Ilyen lesz:

amerikai palacsinta mákos

Egy palacsintasütőt felforrósítunk, kevés olajat cseppentünk rá, szétkenjük, majd ráadagoljuk a palacsintákat. Mivel kisebb méretűeket készítünk, így a közepére öntsük a tésztát, és egy kanál hátuljával terítsük szét a kívánt méretűre. Közepes lángon süssük meg az egyik oldalát addig, amíg el nem tudjuk választani a serpenyőtől (kb. 1 perc). Óvatosan fordítsuk meg, és a másik felét is süssük készre. Jöhet a következő ugyanígy. Ha kész vagyunk, kedvünk szerint fogyaszthatjuk. Ez nem az a feltekerős fajta, sokkal inkább hasonlít az amerikai típusúhoz, tehát csak kenjük, vagy szórjuk meg, és vidáman fogyasszuk el. Jó étvágyat hozzá!

amerikai palacsinta mákos

Off: a menta elkezdett kibújni a kertben, olyan jó volt látni, ahogy előtör itt-ott.
Szegényt már most megcsipkedtem egy fotó erejéig… 🙂

Vélemény, hozzászólás?