Desszert sütés nélküli édességek

Csokiszalámi

Vagy csokis kekszszalámi… 🙂 kinek melyik tetszik. Nagyon finom, sokáig eláll, szeletelve a gyereknek akár uzsira is elcsomagolhatod. 😉

DSCF2235_2

Nálunk még Karácsonykor készült ez a süti, pont azért volt jó ez is, mert előre tudtam vele dolgozni. Ami nyilván fontos, ha épp 4 napig sereglenek a vendégek. 🙂

A receptre itt bukkantam, egyszerűen ez tetszett meg amikor keresgéltem. Csupán a hozzávalókon módosítgattam. 🙂 Ti is bátran változtassátok meg a benne lévő gyümölcsöket ízlésetek szerint.

Hozzávalók
15 dkg étcsokoládé (min. 60%-os)
10 dkg vaj
5 dkg durvára tört dió
5 dkg aszalt gyümölcs
(itt áfonya, de jó bármi)
5 dkg marcipán
15 dkg keksz
(vajas, vagy háztartási)
vanília kivonat
(áztatáshoz)
porcukor

Az aszalt gyümölcsöket aprítsuk fel, áztassuk be bátran rumba, vagy vanília kivonatba, esetleg forró vízbe legalább fél órára, hogy kissé megpuhuljanak.

A durvára vágott diót száraz serpenyőben pár perc alatt pirítsuk meg (épp csak annyira, hogy illatos legyen, nehogy odaégessük). Tegyük félre.

A kekszből egy keveset törjünk mozsárban durvára, a többit daráljuk le.

Gőz felett olvasszuk fel a csokoládét a vajjal. Tegyük bele a lecsepegtetett aszalt gyümölcsöt, a nagy lyukú reszelőn lereszelt (vagy apróra kockázott) marcipánt, a diót és a darabolt, illetve a darált kekszet. Gyúrjuk jól össze, kóstoljuk meg, és ha szükségét érezzük, gyúrjunk bele porcukrot. (Ez függ attól, hogy milyen kekszet használunk.)

index2

index3

Fontos, hogy a végeredmény ne egy száraz massza legyen, hanem inkább kissé lágyabb, mert a csoki ahogy megköt, úgy fog összeállni a szalámi.

Egy folpackot terítsünk le a pultra, tegyük bele a masszát, kézzel egyengessük kissé hengerré, majd a fóliával szorosan feltekerve alakítsuk ki a végső alakját. A fólia 2 végét kezdjük el becsavarni, hogy minél szorosabbra tömörítsük a szaláminkat.

index

Tegyük be hűtőbe, és hagyjuk pár órát dermedni.

Ha összeállt, szórjunk egy munkalapra porcukrot, és hempergessük meg a szalámit mindenhol benne. Sütőpapírba, zsírpapírba, vagy szimplán alufóliába tekerve sokáig eltartható.

FACEBOOK OLDALAMAT ITT TALÁLOD

TÖBB EZER RECEPT KÖZÖTT BÖNGÉSZHETSZ A RECEPTNEKED OLDALÁN, NÉZZ KÖRÜL!