Desszert Főétel Menü

Máglyarakás kandírozott narancs kíséretében

“Menzás” máglyarakás meg egy marék kandírozott narancshéj….

DSCF3835_2

Kicsit rákaptam a kandírozott narancsra, talán a Karácsony közeledte teszi velem…. Még a gyerek szülinapi tortájába is csempésztem belőle 🙂

Na de máglyarakás…. A legjobb lehetőség “eltüntetni” némi maradék pékárut a konyhapultról 😉 Legyen az kalács, kifli, zsemle…

Életemben nem csináltam még. De bevallom, enni se sokat ettem. Pedig nincs vele bajom egyáltalán. Egyszerűen így alakult. Ami emlékem van róla, az is inkább az ovis, vagy iskolás menzáról van. Illetve még a céges menzán is volt hozzá szerencsém. Egész fini kis desszert, és túl sok alapanyagot sem igényel.

Böngészgettem a netet, itt-ott megoszlottak a vélemények arról, ki hogyan csinálja, az alma hova kerül, stb. Aztán létrehoztam a sajátomat, és meg kell valljam finom lett. Ahhoz képest meg, hogy első gyártmány, pláne.

Egy fincsi tejszínes sárgarépa krémleves után (croutonnal) második fogásként tökéletesen megállta a helyét. Nálam is, férjnél is, gyerekeknél is.

Hozzávalók

Alsó réteghez: 30-40 dkg szikkadt kifli/kalács (akár vegyesen), 7,5 dl tej, 5 ek cukor, 4 tojás sárgája, 1 vanília rúd kikapart belseje, 1 szűk marék kandírozott narancshéj /baracklekvár az almák tetejére, vaj az edény kikenéséhez/

Almás réteghez: 6 kisebb méretű alma, 2-3 ek cukor, 1/2 citrom kifacsart leve, fahéj

Habhoz: 4 tojás fehérje, 1 csipet só, 1-2 ek porcukor, 2 ek baracklekvár

A kifliket/kalácsokat felszeleteljük, és egy mély tálba tesszük, rászórjuk a kandírozott narancsot. 6,5 dl tejet felforralunk a vanília rúd kikapart belsejével együtt. Közben a tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadunk 1 dl tejet, és folyamatosan kevergetve a forró tejhez öntjük. 1-2 percet még forraljuk, majd félrehúzzuk. Kicsit hagyjuk hűlni, majd ráöntjük a kiflikre, alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhol érje a tej a kifliket. Közben az almákat megpucoljuk, magtalanítjuk, félbevágjuk, majd felszeleteljük. Egy serpenyőbe/lábasba tesszük az almákat, meglocsoljuk a citrom levével, rászórjuk a cukrot, némi fahéjat. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve megpároljuk. A tejes kifliket egy vajjal kikent tűzálló tálba egyenletesen eloszlatjuk. Erre halmozzuk az almaszeleteket, ezt is szépen egyengessük el. Ezután vékonyan kenjük meg sárgabarack lekvárral az egészet, és toljuk sütőbe.  180 fokon kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Amíg sül, a tojások fehérjét egy csipet sóval, és a porcukorral kemény habbá verjük. Ha kész, óvatosan hozzákeverünk 2 ek baracklekvárt. A habot a kész máglyarakás tetejére halmozzuk, egyenletesen eloszlatjuk, majd visszatoljuk a sütőbe, nagyjából 10 percre, de nagyon figyeljük, mert hamar megéghet. Ha kezd pirulni a teteje, vegyük ki. Langyosan, hidegen egyaránt finom desszert!