Desszert Karácsony Keksz

Fűszeres, illatos karácsonyi kekszek

Ajándékozz kekszet Karácsonyra! Nálunk már évek óta bevett szokás, hogy házi készítésű ezt-azt kapnak az óvónénik (idén már a tanítónénik is), vagy a családtagok….

DSCF2011_3

Tudom, tudom, oltári nagy a felhajtás a mézeskalácsok körül, de én egyszerűen nem szeretem. Valamiért nem lettünk jó barátok, így nem is szoktam sütni. Helyette készül mindig általában keksz, puszedli, vagy más krémes sütik.

Az óvó/tanító néniknek ráadásul olyan ajándékot szerettünk volna vinni, amiben a gyerekek is be tudnak segíteni, hogy tényleg az ő kezük munkája legyen benne, ne csak induláskor nyomjak a kezükbe, hogy tessék, ezt vidd. A cuki formákért meg amúgy is oda vannak, igazából már azon ment a küzdelem, hogy ki melyik formát szúrja, aztán meg azon, hogy ki melyik formát egye meg.

Az apró kekszeket nagy méretű pohárba tettük, organza anyaggal lefedtük, cuki karácsonyi szalaggal átkötöttük, és ráakasztottunk egy angyalkát, a hátulján a gyerekek nevével. (Benedek már ő írta a sajátját ceruzával, én pedig átírtam filccel, hogy ne folyjon meg, mivel még nem megy annyira lendületesen az írás.) Egyszerű. De szívvel készítették. 🙂

Hozzávalók
40 dkg liszt
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 tk fahéj
1 nagy csipet őrölt szegfűszeg
1-2 ek házi vaníliás porcukor
csipet só
2 M-es tojás sárgája

A lisztet a felkockázott margarinnal elmorzsoljuk úgy, hogy ne maradjanak benne nagyobb vajdarabok. Hozzáadjuk a porcukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a vaníliás porcukrot, a sót, elkeverjük, majd a 2 tojás sárgájával elkezdjük összegyúrni. Adjunk a tésztának pár percet, hogy összeálljon, azonban ha mégse történne ez meg, kiskanalanként adjunk hozzá jéghideg vizet addig, amíg szépen össze nem áll a tészta egy nagy gömböccé. Csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe pihenni 1 órát (vagy fagyasztóba kb. 30 percre).

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a lehűlt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk kb. fél cm vastagra. Kiszúrókkal kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a felmelegedett sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük. Figyeljük, mert hamar elkezd barnulni a széle, ha túlsütjük, és az már nem olyan szép. 😉

Békés karácsonyi készülődést kívánok Mindenkinek!

Szeretettel,

Regina (Pihe)