Desszert

Pudingos-szilvás álompite

Tökéletes őszi kényeztetés: omlós, puha tészta, lágy pudingos réteg, fahéjas szilva….

DSCF1191_2

A szilvát önmagában annyira nem csípik a gyerekek, ezért mindig valamilyen ételbe kerül. Szeretjük levesben, muffinként, csatniként egyaránt. De készült már belőle ellenállhatatlan szilvás lepény, krumpli nélküli gombóc, vagy extra gyors leveles süti.

A hétén viszont elkészült a talán eddigi legnagyobb kedvencünk, amihez a mese almás tésztáját vettem alapul. Isteni, omlós, krémes, gyümölcsös süti lett belőle.

Hozzávalók
30 dkg liszt
10 dkg margarin/vaj
12 dkg porcukor
3/4 csomag sütőpor
1 kisebb tojás
2-3 ek tejföl

1 csomag vaníliás pudingpor
3-5 ek cukor
4,5 dl tej

0,5 kg szilva
2-3 ek cukor
fahéj

2 ek búzadara

Puding készítése:

A pudinggal kezdünk, hogy kihűljön. 4 dl tejet elkezdünk melegíteni. A pudingport a cukorral és a maradék tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a már forró tejhez, és folyamatosan kevergetve besűrítjük a pudingot. Félretesszük hűlni.

Szilva előkészítése:

A szilvákat kimagozzuk, kívánt méretűre daraboljuk, megszórjuk cukorral és fahéjjal, és jól elkeverjük.

Tészta készítése:

A lisztet a cukorral és a sütőporral elkeverjük. Hozzámorzsoljuk a margarint/vajat. Beleütünk egy tojást, alaposan összegyúrjuk, és annyit tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta szépen összeálljon. 2 részre osztjuk (az egyik egy picit legyen kisebb, ebből lesz a tetejére a rács).

Összeállítás:

A nagyobbik tésztadarabot egy 26 cm-es piteformába nyomkodjuk egyenletesen (előbb kissé nyújtsuk el lisztezett felületen, így egyszerűbb) úgy, hogy a szélére is jusson tészta.

Beletöltjük a kihűlt vanília pudingot, egyenletesen elosztjuk a piténkben. Rászórjuk a búzadarát (a fotón a szilva tetején van, mert elfelejtettem 🙂 ), majd ráhalmozzuk a cukros-fahéjas szilvát (az idő közben kieresztett levét ne!).

A maradék tésztát kinyújtjuk, és csíkokat vágunk, ezzel rácsozzuk be a pite tetejét.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a pitét, és kb. 35 perc alatt (figyeljük!) szép aranyszínűre sütjük.

unnamed

Ha tetszett, gyere Facebook-ra is, várlak! 😉

Még több recept, és nyereményjáték a Receptneked oldalán! 😉

Vélemény, hozzászólás?