Szilva csatni / Szilva chutney

Chili, fahéj és szilva különös találkozása. Rendkívül pikáns, nagyon gyümölcsös, nagyon különleges. Ajánlom elsősorban húsokhoz, másodsorban bármihez, amihez a fantáziád és az ízlésed engedi… 🙂

szilva csatni

A mango chutney (ejtsd csatni) sikere után nem nagyon volt kérdéses, hogy más gyümölccsel is próbálkozni fogok. Ezúttal a szilvára esett a választásom. Isteni finom fűszeres lekvár lett belőle, bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti az újat, a különlegeset. Gyakorlatilag a mango chutney receptjét megtartottam, 1-2 hozzávalót kivettem belőle, és a fehérborecetet vörösborecetre cseréltem. De lássuk.

Hozzávalók
40-50 dkg magozott szilva
5 ek cukor
0,5 dl vörösbor ecet
1 fej lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
chili (2-3 aprócska)
fahéj, curry, gyömbér, koriander, só, bors

szilva csatni

A szilvát 4 felé vágjuk, megszórjuk a cukorral, a fűszerekkel. Mindenből mehet bele egy csipet kezdetnek, a végén ha összefőtt, úgyis megkóstoljuk, és alakíthatunk rajta az ízlésünk szerint. Rádobáljuk a négybe vágott hagymát is, és a fokhagymát is rákarikáztam. Mehet bele itt és most a chili, amit előtte éles késsel picit apróbbra vágunk. Elkezdjük összefőzni. Amint a cukor elolvadt, és az egész levet eresztett, ráöntjük az ecetet, lefedjük, és lassú tűzön az egészet puhára főzzük. Ez nagyjából 40 perc. Ekkor fogtam egy botmixert, és tessék-lássék módon összezúztam a “lekvárt”. Így még kicsit rotyogtattam, hogy szépen besűrűsödjön. (Kb. 10 perc) És ezennel el is készült a remekmű. Próbáljátok ki, ígérem nem fogtok csalódni benne! 😉

Facebook-on csatlakoztál már? Ha még nem, gyere, várlak!

Kollázs

HAHOPIHE KONYHÁJA