Köret Mártogatós

Mango chutney – egy üvegnyi India

mango chutney
Sült hús mellé ti mit szoktatok készíteni? No nem köretnek, hanem valami szaftos mártás gyanánt. Szeretitek a különlegeset? Próbáljátok ki a mango chutney-t! Fantasztikus! Édes is, csípős is, fergeteges ízkavalkád egyetlen kis üvegben! Ha még nem kóstoltad, eljött az idő! Ne hagyd ki, mert nem tudod, mit veszíthetsz! 😉

A mangó chutney egy indiai fűszeres lekvár, amely az angolok által lett világhírű. Az igazi, indiai verzió csupán a mangó és fűszerek főzött keveréke, amit frissen készítenek étkezés előtt. A nyugati, befőzött verziója inkább a lekvárhoz hasonlít, ami előre elkészíthető, és hűtőszekrényben tárolható… (Forrás!) – ezen a linken találhattok számtalan elkészítési módot hozzá! Én a frissen főzöttet választottam, nem célom raktározni, befaltuk mind.

Nekem ami rögtön elsőre megtetszett (vizuális vagyok, kép alapján döntök): EZ! A recept is oké volt, de mint ahogy az lenni szokott, néha elkap a hév, vagy szimplán nincs itthon minden. Úgyhogy lett egy saját verzió. És meg kell valljam, bár soha nem ettem, nem tudom milyennek kell lennie, de ez brutál finom! És nem kellett utóízesítenem, minden úgy volt jó, ahogy csináltam. Ritkán van ilyen, szóval bátran ajánlom kipróbálásra, sült húsok mellé bókbezsebelős szósz!  Vagy nem is tudom minek hívjam. Fűszeres gyümölcslekvár. Férj furcsa szemekkel nézte, végül az első után még kétszer szedett a tányérjára. 🙂

Én se igazán tudtam, mire számítsak. De azt már az akciós mangók vásárlásakor tudtam, hogy az egyikből ezt fogom elkészíteni, bármi is legyen a végeredmény. Gyakori vendég lesz nálunk, az már fix, nyári grillszezonban pláne jól fog esni a vendégeknek is a husik mellé. És a tapasztalat azt mondatja, bizony ez jó hidegen is! Mindenhol a neten őrült nagy mennyiségekre van megadva a recept, én még a befőzésig nem jutottam el, előbb mindenképp tesztelnem kellett. 1 db mangóból készült, és lett 2 kis üvegnyi mártás, tehát 4 főnek bőven elegendő egy étkezéshez.

Hozzávalók
1 db szép nagy mangó
5 ek cukor
0,5 dl fehérbor ecet
2 ek kockázott kandírozott narancshéj
1 marék mazsola
3 pici (diónyi méretű) lila hagyma
(vagy értelem szerűen 1 nagy fej)
1 gerezd fokhagyma
chili (2-3 aprócska)
fahéj, curry, gyömbér, koriander, só, bors

A mangó ne legyen túl érett. Meghámozzuk, a húsát levágjuk a magról, és felkockázzuk.

DSCF6001

Egy lábasba dobáljuk a négybe vágott lila hagymával, a zúzott fokhagymával, a marék mazsolával, és naranccsal együtt. Rászórunk 5 ek cukrot, ráöntjük a fehérborecetet. Én nem vacakoltam, a fűszereket is itt adtam hozzá. Mindenből egy kis csipetnyit kaptak a gyümölcsök (só, bors, fahéj, koriander, gyömbér, curry). Chiliből 3 kis darabot összevágtam apróra, és azt is hozzáadtam. (Csípni fog, tehát aki nem bírja, tehet kevesebbet.)

DSCF6002

Elkezdjük a gyümölcsöket összefőzni, amikor már a cukor nagyjából elolvadt, takarékra vesszük a lángot, és lassú tűzön, lefedve kb. 40 percig főzzük. Persze néha nézzünk rá, és keverjük meg. A mangó keménységétől függ, hogy mennyi idő, a 40 perc az irányadó, nekem kb. ennyi idő alatt kellően megpuhult a mango. Ekkor fogtam a botmixert, és óvatosan itt-ott a nagyobb darab mangók felett megjárattam. Nem volt célom a lekvár állag elérése, mindenképp rusztikus darabokat akartam hagyni a chutney-ban.  Ha elég puha a mangó, ezt a mozzanatot egy villával is kiválthatjuk. Ezután még kb. 5-10 percig főztem, hogy jól összeálljon. És ezzel el is készült az első mango chutney-m. Bárki elkészítheti, nem nagy kunszt, és nagy sikert arathatunk vele.

mango chutney

Hogy milyen hús mellé kínáltam? Na ez egyelőre titok, majd egy következő bejegyzésben kiderül…

Tipp: a szagelszívót járassátok, és nem árt ablakot is  nyitni! Bár lefedve főzitek a chutney-t, amikor felemelitek a fedőt, hogy keverjetek egyet rajta, az ecet elég tömény illatban próbál szétáradni a lakásban 🙂 De megéri!!!

mango chutneyJó főzőcskézést a chutney-hoz! 🙂

Vélemény, hozzászólás?