Desszert

Rácsos mese almás gyömbérrel

Az almás pitéknek 2 titka van. Az egyik a jó sok fahéj, a másik az omlós tészta… Lehet vitatkozni azon, hogy milyen töltelék-tészta arány a legjobb (nyilván a több töltelékre voksolunk zömében), de esküszöm nektek, hogy ezzel a recepttel akkor is ki lesztek békülve, ha kicsit kevesebb az almátok (no azért legyen benne alma ám). A 3. napon (ha marad) se lesz száraz, fojtogatós. Nálunk az egyik kedvenc, és ha csak 1 kiló almám van, akkor azzal is képes vagyok nekiállni, mert tudom, hogy mind elfogy.

DSCF7303

Hozzávalók
Tészta
50 dkg liszt
15 dkg margarin
(vagy picit kevesebb zsír)
20 dkg cukor
2 tojás
1 cs. sütőpor
1 kis doboz tejföl
Töltelék
1,5-2 kg alma
(reszelve ennyi)
cukor
1-2 ek fahéj
1 kk gyömbér
zsemlemorzsa
DSCF7272

Az almákkal kezdünk, megpucoljuk őket, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Így reszelve jó, ha legalább 1,5 kilónyi a töltelékünk, de ha ennél több van, az csak még jobbá teszi 🙂 Megszórjuk cukorral, fahéjjal és gyömbérrel. A gyömbérből elég 1 kk, a fahéj és cukor mehet ízlés szerint, függ attól, hogy savanyú vagy édes almával dolgozunk-e. Kóstoljuk meg, ha összekevertük, és kedvünkre édesítsük, ha kell. Tegyük félre.

A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sütőpor, és ezzel is morzsoljuk még. Mehet bele a tojás és a tejföl, amivel összeállítjuk a tésztát. A tésztát vegyük 2 részre, az egyiket nyújtsuk ki akkora téglalappá, amivel egy kb. 30×40 cm-es tepsi alját ki tudjuk bélelni. Tegyük a sütőpapírral bélelt tepsire, igazgassuk el a sarkait is. Villával picit szurkáljuk meg, majd szórjuk be kevés (1-2 ek) zsemlemorzsával. Az almát fogjuk 2 marokra, és a levét picit nyomjuk ki, majd tegyük az almát a tésztára. Folytassuk addig, amíg az összes almát rá nem halmoztuk, majd egy kanál segítségével egyenletesen terítsük el a tésztán az almát, és nyomkodjuk le. (Az alma levét a gyerekek örömmel fogják benyakalni.)

A maradék tésztát nyújtsuk ki, és derelyevágóval vágjunk kb. ujjnyi csíkokat, és ferdén sorakoztassuk rá az almás töltelékre mindkét irányból. Lekenhetjük tojással (de nem fontos).

Tegyük sütőbe, és 180 fokon kb. 45 perc alatt süssük szép pirosra. Hagyjuk kihűlni, majd éles késsel óvatosan szeleteljük fel.

Ez az a süti, aminek az evését 6 évesem csak a szülői szigor hatására képes abbahagyni, különben megenné az egész tepsivel. És ez nem vicc….

A mese almás receptje a “Mi süteményes könyvünk” (Váncza) 169. oldalán található eredetiben.

Gyere Facebook-ra is, hogy ne maradj le semmiről! 😉
regi
Vagy csatlakozz a Receptneked közösségéhez,
ahol még több receptre bukkanhatsz!
10653620_895834037112166_7078679370763185544_n

Vélemény, hozzászólás?