Főétel Húsos Főétel

Egyszerű tejfölös nokedli

DSCF8479_2

Ez épp egy maradékmentő ebéd volt, a létező legminimálisabb összetevőkből, ami épp a hűtőben fellelhető volt. Egyébként én sokszor az ilyen tök egyszerű ételeket szeretem. Már gyerekként is imádtam a tojásos nokedlit, a krumplis tésztát, a tarhonyás húst. És ez a rajongás még mindig tart, így nem csüggedtem, hogy férj kenyérrel elpusztította a maradék sertéspörit, meghagyva nekem a kissé mennyiségileg elszámolt nokedlit.

Hozzávalók
Nokedli
1 tojás

liszt
víz
Továbbá
húsos, füstölt szalonna
zsír
fokhagyma
tejföl
sajt
só, bors
petrezselyem

Ha van maradék nokedlink, jó, ha nincs, akkor készítünk. Nem olyan nagy dolog, mint ahogy kb. 10 éve hittem, bár megjegyzem nagyon sokáig sikerült túlfőznöm, és rövid időn belül összeállt egy tömbbé, amiért férj folyton halálra cikizett.

Elkezdünk sós vizet forralni egy fazékban.

1 tojást jól megsózunk, és felváltva adunk hozzá lisztet és vizet, és egy fakanállal folyamatosan kevergetjük. Egy kissé ragacsos, laza, de nem folyós tésztát kell kapnunk. Ha felforrt a víz, nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a tésztát (több részletben, hogy kényelmesen elférjenek a nokedli szemek a fazékban). Ha beleszaggattuk az első adagot, egy fakanállal keverjünk rajta, hogy a szemek szétváljanak. Ha feljöttek a víz felszínére, már csak maximum 1 percig hagyjuk őket úszkálni. Szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük le. Ha van még tészta, szaggassuk, főzzük ki azt is.

Ha kész a nokedli, egy serpenyőben kevés kockára vágott szalonnát kezdünk pici zsíron pirítani. De tehetünk bele sonkát, vagy kolbászt, igazából bármit, egy kis füstös íz jót fog tenni neki. Ha megpirult a szalonna, a zúzott fokhagymát is megfuttatjuk rajta, de óvatosan, nehogy odaégjen. Rátesszük a nokedlit, és átforgatjuk alaposan.

Teszünk rá annyi tejfölt, ami szépen bevonja mindenhol a nokedlit, átkeverjük, levesszük a tűzről, reszelt sajttal megszórjuk, aprított petrezselyemmel díszítjük. Jó étvágyat!

Facebook-on itt találsz!

regi

Nyerj iPad-et recepttel! Részletekért KATT a képre! 😉

web

Vélemény, hozzászólás?