Desszert Palacsinta

Palacsinta SZÍVesen – mentás csokiöntettel

Sőt, valójában epres-mentás ám. De valahogy az epernek nem volt akkora átütő ereje. Pedig a házi szörpömmel volt dolgom, és mégse hozta a várt hatást. De a mentában nem kellett csalódnom…
Anyák napjára is ideális választás lehet! Melyik anyuka ne örülne, ha ilyet kap? 🙂

mentás csoki palacsinta
Jó is az, amikor szembe találkozunk vásárlásaink során 1-1 cuki konyhai eszközzel. Ha az ember lánya blogol, akkor még néha meg is veszi. Történt ez így ezzel a szív alakú szilikon formával is, amit bár a pénztárgép tükörtojás-formaként vitt, hát nekem nincs akkora tojásom, ami ebben szépen szétterült volna anélkül, hogy átlátszó ne legyen… No és nem kell ám azt hinni, hogy mártír vagyok, és 1 kiló lisztből bekevert palacsintatésztát elejétől a végéig ilyen cuki szív formájúra sütök 🙂 Se egy kiló liszt, se egy palacsintaszív torony. Kapott a család kb. 8at, 10et, meg néhány kereket, és be lehetett osztani. A töltelék túrós, amihez kiválóan passzol a csoki és a menta is. És persze az eper is, de  mint mondtam, az valahol félúton elillant….

Hozzávalók a palacsintához
15 dkg liszt
1 tojás
3,5 dl tej/buborékos ásványvíz
1 kiskanál cukor
késhegynyi só
1 ek olaj

sütéshez kevés olaj
Epres-mentás csokiöntet
10 dkg étcsokoládé
2 dl házi eperszörp
helyette nyugodtan használhattok tejszínt/tejet is
(ez esetben nem lesz epres 😀 )
fél marék mentalevél
2-3 ek barnacukor
1 tk vaj
Túrós töltelék
túró
(barna) cukor
1 cs. vaníliás cukor
reszelt citromhéj
1-2 teáskanál tejföl

Egy kis edénybe, ami a tűzhelyre tehető tegyünk vizet, és helyezzünk rá egy hőálló tálat, aminek az alja nem ér a vízig. Ezt hívják vízfürdőnek, bár gyanítom sokan ismerik, de mindig elfeledkezek róla, hogy vannak kezdő háziasszonyok, akiknek minden információ fontos lehet. Az edénykénkbe (nem a vizesbe, hanem ami rajta van) tegyünk bele mindent. A folyadékot, az összetördelt étcsokoládét, a nagyon apróra vágott mentalevelet, a cukrot (ezt a végén is pótolhatjuk) és a vajat. És elkezdjük összeolvasztani a gőz felett. Kóstoljuk meg, ha szükséges még cukorral édesíthetjük. A menta igazán különleges ízt ad a csokinak.
Ha kész, félretesszük.

A palacsintát én sose mérem. Felütök egy tojást, hozzáadok cukrot, egy kevéske sót, az olajat, és elkeverem. Ezután felváltva adok hozzá tejet, lisztet, néha szódavizet, és amikor úgy érzem, hogy elegendő a mennyiség, akkor abbahagyom 🙂 A lényeg, hogy folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen. Picit hagyjuk pihenni a tésztát (megsúgom, ritka türelmetlen háziasszony vagyok, így én sokszor nem hagyom pihenni), a liszt még megszívja magát, sűrűbb lesz, ekkor még hígítsunk rajta. A palacsintasütőt enyhén beolajozzuk, egy merőkanálnyi tésztát öntünk bele, amit szépen eloszlatunk. (Ha hasonló formával dolgozunk, akkor nyilván kevesebb tésztát teszünk a formába, a formát leszedjük, és megfordítjuk a tésztát) Megsütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk, és a másikat is.

Általában nem töltöm meg, mert mindenki másként eszi nálunk. Gyerekek csak lekvárral, én kb. csak fahéjjal, férj nutellával, ha az nincs, akkor lekvárral. A túróst pedig max. én eszem meg 🙂

A túrós töltelékhez a túrót elkeverjük ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral, adunk hozzá reszelt citromhéjat, és annyi tejföllel lazítjuk, hogy ne legyen túl száraz, de híg se. Tehát kevéssel 🙂

A palacsintákat megtöltjük, és megcsurgatjuk a mentás csokiöntettel. Jó étvágyat hozzá!

mentás csoki

 

 

Vélemény, hozzászólás?