Főzésre fel…

Tegnap megint belemélyedtem Dolce Vita blogjába. Valahogy imádom! Eddig nem tudtam biztosan, hogy az olasz konyha imádója vagyok, de most már szinte biztosan állíthatom, hogy DE! 🙂
Már jó ideje sütögetek ezt-azt, de eldöntöttem mától nagyon tuti háziasszony leszek, és mindenféle csuda jó dolgokat is kipróbálok, hogy elkápráztassam a Zuramat, aki mellesleg nem annyira ínyenc, ő inkább a régi megszokott ízek kedvelője, de én mindig próbálkozok 🙂 Néha sikerrel, néha nem… Mai 2 alkotásom szintén DV blogjáról van. Az egyik magamnak készül, ez nem vitás, mert a kelbimbóval ki lehet kergetni J-t a világból 🙂 Pindúrom meg majd kiderül, hogy eszi e. Mert általában nem eszik semmit, ami egészséges,  vagy meg van főzve. Meg amúgy is bölcsisztrájk van, úgyhogy semmit se eszik. Na de hátha….
Szóval visszakalandozva a főzéshez, sül a sütőben a Kelbimbós lepény, úriasan Clafoutis. Imádom a kelbimbót! Tehát ha kész van, fotózom és csatolom 🙂
A másik kreálmányom a sajtgolyó. Ezt is nagyon izgatottan várom, mert 4 nap kell, míg megérik a hűtőben. De ha műdödik, és sikerül, és finom, akkor tucatszámra fogom gyártani, mert álmomban nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar kész van! Ha ez is kész lesz, meg sikerült is, akkor csatolom erről is a képet 🙂

Kelbimbós Clafoutis
Hozzávalók: 25 dkg kelbimbó, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 4 tojás, 5 dkg vaj 1 evőkanál liszt, só
A megpucolt kelbimbókat sós vízben megfőzzük, lecsöpögés után egy tűzálló tálba öntjük.

A megolvasztott vajhoz hozzákeverjük a lisztet, a tejet, a tejszínt, a tojásokat, sózzuk (én tettem hozzá kicsi borsot és szerecsendiót is), majd alaposan összekeverjük a folyékony tésztát és a kelbimbókra öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig kell sütni (tűpróba).

Na és a vacsora, amiről nyugodt szívvel mondhatom, hogy mennyei… Ez nem volt mára betervezve, de ha már úgy belejöttem, miért ne…. És hihetetlen, de nem vesz sok időt igénybe, csak hagyni kell kicsit kelni. A jó ebben a kenyérben, hogy nincs szükség több órás pihentetésre.
(A fotó messze nem adja vissza a valóságot, sajnos még van mit fejlődnöm 🙂

Másfélórás buci
Hozzávalók: 75 dkg liszt, 5 dl langyos víz, 1 dl tej, 1 evőkanál szárított  élesztő (vagy kb. 1/4 sima), 1 evőkanál méz, 2,5 tk. só

Keverjük el a lisztet az élesztővel és a sóval, majd keverjük el a mézet a vízzel és a tejjel, és az egészet öntsük a liszthez (ha sima élesztővel dolgozunk, akkor a langyos folyadékban keverjük el). Kézzel kutyuljuk össze a masszát, és letakarva meleg helyen (nálam sütő 50 fok) kelesszük 1,5 órát. 1,5 óra elteltével a tálban hajtogassuk át a tésztát, majd formáljunk egyforma cipókat egy kilisztezett tepsire. Ha van időnk, pihentethetjük még 1 órát, de enélkül is nagyon finom lesz (én még negyed órát pihentettem) 220 fokos sütőben gőzben süssük kb 25 percig, úgy, hogy a sütő aljára helyezzünk egy vízzel teli tepsit.