Főétel Húsos Főétel

Pásztortarhonya gazdagon

Nyáron bográcsban “kötelező” készíteni, télen beérjük a gáztűzhellyel is…. 🙂

IMG_4776_2

Imádom a tarhonyát. Bármilyen pörkölttel szívesen fogyasztom, szerintem a tészták “námbörvánja”… 🙂 A pásztortarhonyát első sorban nyáron készítjük nagyobb összejövetelekkor bográcsban. A füstös ízt semmi se pótolhatja, egyszerűen zseniális lesz a végeredmény. Ilyenkor télen kompromisszumot kell kötnöm magammal. Bár bevallom, utólag megállapítottuk, hogy volt annyira szép napsütéses idő, hogy akár kint is elkészíthettük volna. Sebaj….

Férj húsimádó, úgyhogy nálunk evidens, hogy ebben az ételben van bőven minden. Értem ez alatt a színhúst, a szalonnát és a kolbászt is. Szerintünk így a legjobb. 🙂

Hozzávalók
(6-8 főre)
2-3 fej vöröshagyma
2-3 ek zsír
30 dkg kolozsvári szalonna
1 kg sertés comb
1 szál csemege, vagy csípős kolbász
só, bors
fokhagyma
őrölt kömény
házi ételízesítő
pirospaprika
Piros Arany (opcionális)
3-4 nagyobb krumpli
0,5 kg nyers tarhonya

A húst alaposan megmossuk, majd kisebb kockákra vágjuk. A kolbászt karikára vágjuk, a szalonnát kockákra, a vöröshagymát apróra.

A zsíron a hagymát a kolozsvári szalonnával alacsony lángon megpirítjuk. Hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, gyorsan elkeverjük. Ételízesítővel, sóval, borssal, őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával és Piros Arannyal ízesítjük.

Hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, jól átforgatjuk, majd felöntjük bőven vízzel (kb. 2 liter). Időnként átkeverve addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított, nagyobb kockákra vágott burgonyát, majd kb. 5 perc elteltével a tarhonyát is. Addig főzzük, amíg a krumpli és a tarhonya is megpuhul és felszívja a szaftot.

Friss kenyérrel, savanyúsággal kínáljuk.

Tarts velem Facebook-on is, várlak! 😉

Ha recepteket keresel, nézz körül ITT is, nem fogsz csalódni! 😉