BULI KAJA Sós falatok

Zöldfűszeres vendégváró falatok

Melegen, hidegen, de még másnap is, tökéletes vendégváró falat!

DSCF6378_2

Lehet kérem örülni, ez itt egy újabb egyszerű recept. Úgy is mondhatnánk, hogy semmiből valamit! 😉 Ami nyilván nem 100%-ig fedi a valóságot, de az alap tészta csupa olyan összetevőből készül, ami nálam pl. szinte mindig, de mindig van itthon. És talán nálatok is. Mik ezek? Liszt, margarin, tejföl, tojás, só. Ennyi. És most nem ér nevetni, de bár tényleg mindig van itthon tejföl, nem is egy dobozzal, valahogy most úgy alakult, hogy totál kifogytam. De se joghurt, se kefír. Álltam a hűtő előtt, azzal a nagyszabású tervvel, hogy készítek egy hajtogatós pogácsát. És paff, nincs tejföl. Mit talál a blogger lány? Egy bontott tejszínt. Jöhet.

/Off: Azért bírom, úgy 4-5 évvel ezelőtt még tuti felhagytam volna a pogácsa gyártással, ha ezzel szembesülök. Azóta már képes vagyok változtatni, újítani, esetleg sajátot alkotni. Ezt tette velem a blogolás. /

A medvehagymának pedig épp itt az ideje, hogy eltüntessük a fagyasztóból, hisz hamarosan (április-május) lehet már frisset venni, majd a szezon vége felé újakkal feltölteni a ládát. Nekem pedig elég sok medvehagyma van még lefagyasztva, valahogy elfeledkeztem szegényekről a télen. Pedig nagyon szeretjük.

Az által, hogy még jeges/nedves volt a hagyma, és az aprítógépben a liszttel együtt daraboltam, az egész pogácsát elkezdte uralni ez a zöld szín. Nem csak nyomokban látszottak a darabok, hanem ahogy a fotó is bizonyítja, szép zöld lett az egész pogácsa. Nekem nagyon tetszik. És becsapós is, mert pl. férj hozzá se nyúlt, azt gondolván, hogy brokkolis…. ez esetben több maradhat nekünk 😀 persze miután kiderült, hogy nem brokkoli, már nála is ugrottak a falatok a szájba.

Ez a recept egyszerű, könnyű, olcsó, és nagyon finom. Másnap is puha, mégis olyan harapható, nem pedig gumis! A legjobb és leggyorsabb recept, amit ismerek. Úgyhogy hajrá, gyártásra fel, ha vendégeket vártok, ezt bevethetitek, garantált lesz a sikeretek! Készíthetitek natúr változatban is, ahogy ITT is látható, vagy ízesíthetitek kedvetek szerint zöld fűszerrel. A tetejére tehettek reszelt sajtot vagy szezámmagot, köménymagot vagy lenmagot, de hagyhatjátok üresen is. Sőt, ha túróval dolgoztok, az se lesz akadály, a szilveszteri pogácsáim is ezt a receptet képviselik. És ha nektek is csak egy kis tejszín van otthon, ez sem lehet már akadály!

Hozzávalók
30 dkg liszt
1 csokor medvehagyma
2 tk só
25 dkg margarin
1 dl tejszín

Tetejére
1 tojás + sajt/lenmag/szezámmag (opcionális)

A lisztet megsóztam, és a medvehagymával együtt az aprító gépbe dobtam. Megzúgattam, majd hozzáadtam a kockákra darabolt margarint, és ezzel is eldolgoztam. (Gép hiányában vágjuk apróra a medvehagymát, keverjük el a sós liszttel, és kézzel morzsoljuk el benne a margarint egyenletesen.) Ezután hozzáöntöttem a tejszínt, és addig gyúrtam, amíg össze nem állt a tészta. (Ha nagyon ragadna, tudjátok, egy kis liszttel segíthetünk magunkon, és a tésztán is.) Betettem kis időre a hűtőbe pihenni. (Fél óra is elég, de akár másnapig, harmadnapig is eláll így, ami plusz előnye a tésztának, hisz így előre is dolgozhatunk egy vendégségre.)

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát lisztezett munkafelületen kb. 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk.

DSCF6375
Tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk kedvünk szerint reszelt sajttal/lenmaggal/köménymaggal/szezámmaggal, vagy üresen is hagyhatjuk. Felkockázzuk v. felcsíkozzuk derelyevágóval (ettől szép cakkos lesz a széle), de akár kerekre is szaggathatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 15-20 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. Melegen, hidegen, másnap, tökéletes vendégváró falat!

zöldfűszeres falatok

 

2 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?