Desszert Menü sütés nélküli édességek

Meggyes-pudingos keksz szelet (Sütés nélkül)

Keksz, puding, meggy! Gyors, egyszerű, finom, és a sütőt most se kell beizzítani!

DSCF6311_2

A gesztenyés álomkrémes rekordokat döntögető látogatottsága alatt rájöttem, hogy nagyon sokan szeretik az egyszerű desszerteket. Amivel nem kell sokat bajlódni, mindazonáltal finom és mutatós is. Úgyhogy egyelőre tovább vittem ezt a vonalat, és egy újabb sütés nélküli desszert született. Ezúttal nem habos, hanem alul felül kekszes, és kapott egy meggyes réteget is. Rettentő gyorsan kész volt, a rétegeket még forrón helyeztem a tálba, ezzel elősegítve a keksz puhulását. Nagyjából 20 perces időráfordítással már kész is volt, és mehetett a hűtőbe. Mi már langyosan szeltünk belőle, mert nehezen bírta a család kivárni, de 2-3 óra hűtőben várakozás után szebben szeletelhető. Háztartási keksszel is működik a dolog, én azonban ha bolti kekszről van szó (mert köztudott, hogy a kekszeket többnyire én sütöm magam), akkor már jobban szeretem a vajas kekszeket.

DSCF6343_2

Hozzávalók

1 cs. vajas keksz
Vaníliás réteghez
2 cs. vaníliás puding
20 dkg cukor
6 dl tej
5 dkg vaj
Meggyes réteghez
50 dkg magozott meggy
2 x 1 dl víz
3-5 ek cukor
1 ek /főzős/ vaníliás pudingpor

Egy 32 x 26 cm-es tepsi (tál, amink van) alját kitesszük kekszekkel. Nekem ebbe a tepsibe pont elfértek a kekszek, mégpedig 18 db. 5 dl tejet elkezdünk forralni. Közben a 2 cs. vaníliás pudingport a cukorral és 1 dl  tejjel csomómentesre keverjük. Ha forr a tej, hozzáöntjük, és besűrítjük a krémet. Hozzádobjuk a vajat, és addig kevergetjük, amíg a vaj el nem olvad benne. Ha kész, az egészet óvatosan (hogy a kekszek ne csúszkáljanak el) rákanalazzuk/öntjük a kekszekre. Mehet félre, jöhet a meggy. Az enyém fagyasztott volt, még félig jeges állapotban bedobtam az aprítóba, és megjárattam párszor, hogy ne legyenek túl nagy darabok benne. (Ez a mozzanat elhagyható, de könnyebb dolgoznunk vele, ha picit apróbb.) Ezután egy lábasba öntöttem, és 1 dl vízzel elkezdtem melegíteni. Hozzáadtam a cukrot (ezt a végén is pótolhatjuk, kóstoljuk meg, hogy mennyire savanyú), és amikor már forrt, akkor 1 dl vizet 1 púpos evőkanál pudingporral csomómentesre kevertem, majd ezzel besűrítettem a meggyszószt is. Összefőztem, és máris tehettem a vaníliás rétegre. Elegyengettem, majd gyorsan kitettem a tetejét is a kekszekkel. Hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni, majd mehet a hűtőbe! Néhány órát hagyjuk, hogy összeálljon, és a keksz is kellően megpuhuljon. Szeletelve kínáljuk. Isteni finom, jól néz ki, és nem sok időt vett el a napunkból! 😉

/Update: Mivel kaptam negatív kritikát a sütivel kapcsolatban, szeretném leírni, hogy a meggy, amikor besűrítjük a pudingporral, és újra forr, már akkor sűrűsödik. Nem szabad, hogy híg legyen. Ha híg, akkor elképzelhető, hogy kevés volt a pudingpor, vagy szimplán a meggyünk több levet eresztett ki. Ha nem sűrűsödik, akkor adjatok hozzá még pudingport (mindig egy kis folyadékkal keverjük ki előbb!!!), és sűrítsétek tovább. Ezzel elkerülhető, hogy szétfolyjon a süti tetején./

DSCF6323_2

6 Hozzászólás

  1. sajnos a recepttel több probléma is van.
    Azt a méretű tepsit még 1 csomag keksz sem fedi le, és akkor hol van még a teteje.
    A meggyet az előírtak szerint csináltam, mégsem sűrüsödött be , így szerteszét folyott.

    1. Kedves Tibor! A hozzávalóknál a keksz szóra kattintva látható, hogy én melyik kekszet használtam. És higgye el, nekem ebből még maradt is, ez dupla csomagos, nem véletlenül jelöltem meg. 😉 A meggyel nem tudom, mi lehetett a gond, ezt rettentő szomorúan olvasom, mert minden esetben mérem az adagokat, amit felhasználok, pont azért, hogy hiteles maradhassak. 1 teljes ek pudingpor kb. egy zacskó fele, és az 2,5 dl tejet is besűrít még a csomagoláson lévő leírás szerint is. Főzhető pudingport használt? Mert ezt nem jelöltem pontosan, ez az én hibám. 🙁

    1. Kedves Laci! Igazán nincs mit! 😉 A meggyet azért tényleg nagyon sajnálom, az enyém felvette a 2 dl vizet. Ezért is írtam az első reklamáció után a recept aljára, hogy figyeljük, és érdemes akkor növelni a pudingport, ha úgy látjuk nem sűrűsödik. De örülök, hogy azért lesz legközelebb! 🙂 Szép napot, HahoPihe

Vélemény, hozzászólás?