Grízes-mákos szelet

Pihe-puha tészta, krémes-grízes töltelék és egy kis eperlekvár… csudi finom! 🙂

IMG_9331_2

Hű, már nem is tudom, mikor sütöttem sütit, ami újdonság is és saját felhasználásra készül. Ja de, eszembe jutott, valamikor decemberben raffaello szeletet, de azt megmutatni se tudtam nektek, mert mire észbe kaptam, elfogyott. 🙂

Nagyon siettem, hogy még egész világosban le tudjam fotózni nektek ezt a sütit (holnap már munka, nem lenne időm) – hát nem sikerült. Egy picit még lágy a krém, nem állnak cövek egyenesen a szeletek. Ráadásul végül világos se volt teljesen. 🙂 De azért mutatom, mert tényleg nagyon kis könnyed sütike lett belőle, ráadásul nem is tart olyan sokáig az elkészítése.

Karácsony előtt vettem 1 kg mákot, és még mindig több, mint a fele megvan, úgyhogy egy ideje már készülök valami mákos dologgal. Az egyszerű mákos kevert alapot ötvöztem egy kis mézes krémes jelleggel. Szerintem tök jó lett.

Hozzávalók
2 tojás
15 dkg cukor
20 dkg liszt
10 dkg mák
1 tk szódabikarbóna
1,25 dl olaj
30 dkg tejföl
csipet só

Krém
5 dl tej
4 ek búzadara
12,5 dkg vaj
15 dkg cukor

eperlekvár

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Tészta készítése:

A 2 tojást szétválasztás nélkül kihabosítjuk a cukorral. Hozzáadjuk a szódabikarbónával és a csipet sóval elkevert lisztet, valamint az olajat, majd a mákot, végül pedig a tejfölt. Csomómentesre keverjük, majd egy kb. 30×25 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.

A tésztát betoljuk a forró sütőbe és tűpróbáig sütjük (kb. 25-30 perc).

Amíg sül, elkészítjük a krémet.

Krém készítése:

A tejet a búzadarával sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A puha vajat a cukorral kihabosítjuk, majd apránként hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt. Csomómentesre keverjük.

Összeállítás:

A kihűlt tésztát 3 egyenlő részre vágjuk. Az alsó lapot megkenjük vékonyan lekvárral, erre kenjük a grízes krém felét. Ráhelyezzük a második lapot, ezt is megkenjük vékonyan lekvárral, majd rákenjük a grízes krém másik felét. Végül befedjük a felső lappal, és hagyjuk teljesen kihűlni, hogy szépen összeálljon.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Facebook-on is megtalálsz, keress bátran itt!

A blogfelületet a Receptneked.hu biztosítja.

Szólj hozzá!