DIY - Csináld magad! Karácsony

Karácsonyi Manók lépésről-lépésre

Sziasztok! HahoPihe vagyok és függő…. Karácsonyi Manó függő….. 🙂

img_8886_2

Bevallom, azt gondoltam, az idén aztán tényleg semmi dekorációt nem fogok készíteni, mert dolgozok, gyerekeim vannak, fáradt vagyok, nincs időm, stb…. aztán tévedtem. 🙂 Kimondottan jót tesz testnek-léleknek néhány manó legyártása. 🙂 Sőt készítettünk már a gyerekekkel karácsonyfadíszeket szódabikarbónából, és titokban gyártottam 2 egyszerű adventi naptárt is. És még hol van a Karácsony? 🙂

img_8858_2

Úgyhogy hajrá, alkossatok ti is manókat, díszeket, mert tök jó móka! 🙂

A boltokat ellepték a nagy orrú, szem és száj nélküli sapkás karácsonyi manók mindenhol, és irtó cuki, szeretni való kis “lények”. Ez az árukról már nem annyira mondható el, főleg ha azt vesszük, hogy 1 manó elvész egy lakásban, nem árt, ha több is van belőlük.

Kicsit körbenéztem a neten, megnéztem néhány videót, és megállapítottam, hogy szerintem ez nem is annyira lehetetlen feladat. Lemondtam 1-2 apróságról, pl. az én manóimnak nincs kezük és lábuk, de akinek van picit több ideje, az pótolhatja ezeket a hiányokat. Nekem csupán az volt a célom, hogy néhány “babzsák” alapú manót szakállal, orral és nózival megajándékozzak.

Ehhez kapóra jött a gyerekek néhány kinőtt harisnyanadrágja, illetve 1-2 lyukas zokni. 🙂 A manók sisakja mind kisméretű gyerek harisnya, ennek pont megfelelt az átmérője, de anyagból nyugodtan le is szabhatjuk. A testük a kisebbeknek szintén harisnya, a nagyobbak felnőtt zokniból készültek. 🙂 A szakállhoz hosszasan keresgéltünk a kolléganőmmel megfelelő anyagot, mígnem a helyi textiláru boltban botlottam bele ezekbe a hófehér és törtfehér csodákba. Ennél jobb szakáll alapot nem is találhattam volna!

De nem fecsérlem a szót tovább, mutatom lépésről lépésre a manók születését…..

img_8856_2

Hozzávalók
zokni/harisnya
befőttes gumi
rizs
olló
nylon harisnya
karton papír
madzag
ragasztópisztoly

img_8930

A harisnyából levágunk 2 darabot, az egyik lesz a teste, a másik a sisakja.

img_8932

A testnek való anyagot kifordítjuk, az egyik végét egy befőttes gumival elzárjuk, majd visszafordítjuk.

img_8933

img_8934

Rizzsel jól megtömjük, időnként rázogassuk meg, formázzuk, hogy szép kis duci testet kapjunk. Ha megtelt, zárjuk le befőttes gumival.

img_8936

img_8937

Az orrához egy kis nylon harisnya darabba vattát csomagolunk, és ezt is befőttes gumival lezárjuk.

img_8939

Az orrocskát egyszerűen a testen lévő befőttes gumihoz hozzágumizzuk.

img_8940

Jöhet a sisak és a szakáll. A sisaknak ezúttal csak egy alsó merevítést készítettem kartonból.

img_8941

A kartonra ráhúztam az elején levágott másik darab harisnyát. A kartont belül ragasztóval bekentem, és a harisnya egyik végét behajtva hozzáragasztottam.

img_8942

img_8943

A harisnyasisak végét egy darabka madzaggal elkötöttem, és kevés vattát tömtem bele. A szőrméből levágtam a szakállnak valót.

img_8944

Ragasztópisztollyal beragasztózzuk a szakáll szélesebb (felső) részét és az orrot megemelve aláigazgatjuk szépen. Néhány szőrszálat az orr fölé is helyezhetünk, ezzel biztosan eltakarjuk a gumis lezárásokat.

img_8947

A sisakot ráhelyezzük, beforgatjuk a megfelelő pozícióba, majd 2 ponton a manóhoz rögzítjük. Az  egyik ilyen pont az orra teteje, a másik pedig hátul. Ezzel el is készült röpke 20 perc alatt egy Manócskánk! 🙂

img_8954

img_8874_2

Ha tetszett a bejegyzés, és te is kedvet kaptál a Manók készítésére, oszd meg velem a Facebook-on! 🙂

Nyugi minden receptkedvelőnek, a blog továbbra is elsősorban receptes blog marad! 🙂

Facebook-on ITT találsz, gyere és csatlakozz, várlak!

A blog működését a Receptneked.hu támogatja.