DIY - Csináld magad! Gluténmentes Karácsony sütés nélküli édességek

Pillecukor/Mályvacukor/Marshmallow

Kevés időráfordítással otthon is készíthettek a gyerekeknek pillecukrot, ráadásul a bolti ár töredékéért. Persze egészségesebb ez sem lesz, mert ahogy a neve is mutatja, ez bizony cukor a javából. 🙂 Viszont ami nálunk igazán fontos, hogy alapjáraton gluténmentes, így Hanna is eheti.

Annyira egyszerű, hogy nálunk Hanna készítette szinte az egészet. Ő keresett magának receptet és az alapján a haladt szépen sorban. A receptet itt találta.

Készíthetünk hófehér pilléket is, Hanna rózsaszínt szeretett volna, ezért a szamóca szörphöz nyúltunk, de be kellett látni, hogy nincs benne elég szín, így egy kis ételfestékkel rásegítettünk. 🙂

Hozzávalók
30 dkg cukor
2 ek méz
100 ml víz
1 csipet só

16 g étkezési zselatin
6 ek szörp (málna, eper)
egy nagy csipet vanlia őrlemény
ételfesték (zselés)

olaj

2 ek porcukor
1,5 ek étkezési keményítő

A cukrot a mézzel, a csipet sóval és a 100 ml vízzel felforraljuk és néhány percig lassú tűzön főzzük (amíg teljesen egynemű nem lesz a szirup). Ha kész, félretesszük. A zselatint a 6 ek szörppel (ha fehéret szeretnénk, akkor csak vizet használjunk) gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a vanília őrleményt.

A forró szirupból egy keveset a zselatinhoz öntünk és robotgéppel elkezdjük lassú fokozaton elkeverni. Lassan hozzáöntjük a maradék cukorszirupot, miközben tovább verjük (kb. 5-6 perc). Ha már kezd kivilágosodni, magasabb fokozatra kapcsolhatjuk. Addig kell járatni a robotgépet, amíg egy sűrű, ragacsos masszát nem kapunk. Keverés közben tudjuk a színét beállítani, ha szeretnénk (pár csepp gél állagú ételfestékkel).

Egy 20×30 cm-es formába sütőpapírt helyezünk és nagyon vékonyan étolajjal lekenjük. Szilikon lapáttal a masszát egyenletesen eloszlatjuk a formában, simítsuk el a tetejét is. A tetejére egy szintén olajjal lekent sütőpapírt helyezünk, szépen lesimítjuk és hűtőszekrénybe helyezzük legalább 4-5 óra hosszára, de ha tovább marad, az se baj, mi 24 óra múlva tudtunk csak tovább foglalkozni vele.

Ha lehűlt a massza, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt és vagy egy éles késsel és határozott mozdulatokkal, vagy nemes egyszerűséggel egy ollóval feldaraboljuk a kívánt formára.

A porcukrot az étkezési keményítővel elkeverjük és a kis pille darabkáinkat jól meghempergetjük benne.

Mi csattos üvegben tároljuk, a gyerekek önmagában is szeretik, de szeretnénk kipróbálni Karácsonykor egy habos kakaó tetejére halmozva is.

Facebook-on és Instagramon is megtaláltok, gyertek! 🙂

Az oldal nem működhetne, ha nem lenne a Receptneked.hu! Köszönet érte!