Befőzés Desszert

Vaníliás eperlekvár

A nyár egyik legfinomabb, és legrövidebb ideig tartó gyümölcsét érdemes üvegbe is elraktározni. 😉

IMG_6721_2

Bevallom, elég sok lekvárt szoktunk kapni, úgyhogy nem vagyok egy nagy befőzős blogger. Persze időnként elkap a hév, de ritka az, amikor 8-10 üveget töltök meg a finomságokkal. Eperlekvárt azt hiszem 2 éve készítettem utoljára, úgyhogy épp itt volt az ideje. Persze most se terveztem, de Férj szerzett epret valahol, és mire hazaértem, olyan szomorú ábrázata volt (nem Férjnek, hanem az epernek), hogy tudtam, nem fogja kibírni a 7végi sütigyártásig. Gyorsan megmostam, lecukroztam, hűtőbe zártam és másnap megfőztem. Vaníliásan. 🙂 A gyerekeknek már langyosan rá kellett kenjem a kiflikre, nem bírtak várni.

Hozzávalók
1 kg eper
30 dkg cukor
1 vanília rúd

Nyilván nagyobb mennyiséget is készíthettem, és most 1 kg eperre írtam le az általam használt mennyiséget. Tudni kell, hogy a lekvár készítése nem egy bonyolult művelet. 🙂 Gondolkodtam valami extra ízesítő hozzáadásán, de rájöttem, hogy a gyerekek inkább a letisztult, natúr ízeket részesítik előnyben. Így maradt “csupán” a vanília, mint plusz adalék.

Az epreket beáztattam rövid időre, majd többször alaposan átöblítettem. A zöld szárát eltávolítottam. Egy edénybe helyeztem a lecsepegtetett eperszemeket, és megszórtam a cukorra. Hűtőbe tettem egy éjszakára.

Másnap hozzáadtam a vaníliarúd kikapart magjait és a rudat magát. Így főztem kb. fél órán át, amíg már fakanállal is szépen szét tudtam nyomni a szemeket. Ekkor a sok levet, amit kieresztett magából, elkezdtem lemerni róla, és átszűrtem egy üvegbe (kb. 4 dl lett). Ezt betettem a hűtőbe, és szörpnek megittuk megitták a gyerekek. 🙂

Kiemeltem, a vanília rudat és a maradék epret botmixerrel még kissé pürésítettem, de úgy, hogy azért kisebb darabok maradtak benne. Még pár percig “rotyogtattam”, majd tiszta, csatos üvegbe töltöttem. Pont megtelt egy 7 dl-es üveg az 1 kg eperből készült, levétől megfosztott lekvárral.

Ha nagyobb mennyiséget készítünk, és kamra polcra szánjuk, akkor a forró lekvárral megtöltött üvegeket zárjuk le, állítsuk néhány percre fejtetőre, majd pokrócokba bugyolálva hagyjuk szépen lassan kihűlni.

Facebook oldalam ITT találod, gyere bátran! 😉

Olvasói receptek közt böngészhet a Receptneked.hu oldalon! 😉