Érdekességek

Tudod-e? – Konyhai trükkök 3. rész

Konyhai tippekből sosem elég. Egy jó háziasszony pedig igyekszik minden trükköt alkalmazni, hogy minél hatékonyabb legyen a konyhában. Gondolom te is jártál már úgy, hogy kissé megfonnyadt a zöldség a várakozásban, vagy leégett az étel a serpenyőben. Ebben a bejegyzésben ezekre is olvashatsz megoldást, sőt kiegészítettem nektek még 8 másik szuper konyhai trükkel, amit nem árt, ha megjegyeztek. Higgyétek el, egyszer hasznotokra lehet… A sorozat 1. részét ITT, a 2. részt pedig ITT olvashatjátok.

1. Kissé megfonnyadt a zöldség, mert megfeledkeztél róla? Ne csüggedj, még nem veszett minden kárba. Ha hideg vízbe 1 evőkanál ecetet teszel, és ebbe teszed a zöldséget, visszanyeri frissességét.

CIMG3813

2. Örök szabály, hogy a petrezselymet csak akkor tedd az ételbe, amikor az már elkészült. Így nem vész el a benne lévő vitamin.

14_14_49_603_Parsley_Italian_Medium_

 

3. A növényi tejszíneket szuper jól fel lehet verni, de én pl. egyáltalán nem szeretem az ízét. Viszont volt már rá példa, hogy a sima tejszín nem lett elég kemény. Erre használják sokan a habfixet. De van egy kézenfekvőbb megoldás is. Keményebb, és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát tesztek bele.

detail-whipped-cream

4. A darált dió, vagy mák nem avasodik meg, ha porcukorral összekeverve teszitek el felhasználásig. Sőt, a dió és a mák is kiválóan bírja a fagyasztást.

20101105ketmennye1

5. A fagyasztott halak kiolvasztás után olykor kiábrándítóan víz ízűek. Tapasztaltad már te is? Van erre is megoldás, mégpedig ha tejben olvasztod fel! Sőt, mondom tovább…. a tejbe tegyél zúzott fokhagymát, kevés borsot. A végén isteni finom, zamatos íze lesz a kisült halnak.

original

6. Gyanítom mindenki járt már úgy legalább egyszer (de inkább többször, ha magamból indulok ki), hogy leégett az étel… Ez simán előfordul, elég ha egy pillanatra elfordulsz. Nem kell feltétlenül kidobni ám, ne ess kétségbe teljesen. Szórd be bőségesen sóval a letapadt ételmaradékot, és vizezd be egy kicsit. Hagyd állni, amíg a szennyeződés magától fel nem lazul, aztán mosogasd el.
burnt-pot-before-and-after-image
7. Vágódeszka, konyhapult. Neked is csúszkál? Most már nem fog. Rakj egy-egy gumit a két szélére. Mindjárt sokkal könnyebb lesz az aprítás.
cuttingboard
8. A sütésálló üvegtálakat néha még akkor is nagy, homályos foltok csúnyítják el, amikor teljesen tiszták.  A bűnös a tojás, tej, sajt és egyéb fehérjék. Az ecet azonban most is kiváló partnerünk lesz, szembeszáll a foltokkal, és győz. Csak dörzsöld meg a tálakat ecetbe áztatott szivaccsal, vagy törlőkendővel!
res_90a77644cde371886f5352de20756028_350x350_4oik
9. Hagyma. Tudom, már számtalan trükköt kipróbált az ember, mindenkinek más válik be. Számomra a legviccesebb még mindig a búvárszemüveg, bár sosem próbáltam. 🙂 Kontaktlencsét viselők előnyben, nekik sose lesz ilyen problémájuk. Próbáld ki most azt, hogy felszeletelés előtt a hagymát néhány percre beteszed a mélyhűtőbe.
crying-onions
10. Ha a zöldségek főzésekor kevéske szódabikarbónát szórsz a főzővízbe, a zöldségek hamarabb megfőnek, könnyebbek, finomabbak, és vitaminban gazdagabbak maradnak.
veg
Ha tetszett az összeállítás, nézd meg sorozat 1. részét itt:
13
és a második részét itt:
eleszto
Facebook-on is megtalálsz, keresd HahoPihe konyháját! 😉
regi
Sok-sok szuper recept a Receptneked.hu oldalán! Keresd, és találd meg kedvenceidet!
10653620_895834037112166_7078679370763185544_n

Vélemény, hozzászólás?