Desszert Karácsony Menü

Csokoládés pöffeteg

DSCF5877[1]

Nos, a célom az volt, hogy végre feltöltök pár elmaradt süteményt fotóval, mindennel. Esküszöm emlékszem is, hogy kiválogattam egyet-egyet. De most sehol se találom 🙁 Úgyhogy kénytelen vagyok a tökéletes Néró receptjét pl. fotó nélkül menteni. Mert menteni muszáj, hisz ki tudja, jövő Karácsonyig terítékre kerül-e? Márpedig nem ártana emlékezni, honnan való. Ugyanis fergetegesen fincsi!
Amúgy Limarától való a recept, de majd külön felteszem, hátha a fotó is előkerül hozzá.
Addig itt egy másik, ami az idei év leges legnagyobb slágere. TücsökBogár már Karácsony előtt ízelítőt adott (sajnos csak fotó formájában 😀 ) belőle, és erős volt a késztetés, hogy meg is csináljam, de aztán rájöttem, hogy már képtelen lennék. Így csak ünnepek után kezdtem hozzá. Azóta viszont 4 alkalommal készült el 🙂 Olyan tipikus “nemtudomabbahagyni” süti 🙂 Legalábbis nekem, merthogy a fiúk nem eszik. Ő bajuk. Több jut nekem. Az utolsó alkalom kivételével az összes az eredeti recept szerint készült. Az utolsónál egy apró módosítást hajtottam végre, és cseppet se rontott az összhangon számomra. A liszt felét kókuszreszelékre cseréltem. Aki szereti a kókuszt, bátran ajánlom!
A süti plussz előnye, hogy dobozban tárolva 1 hétig eláll! Ez persze nem saját tapasztalat, mert nálunk nem érte még meg a 3. napot soha 🙂

Hozzávalók:
15 dkg étcsokoládé, 10 csepp narancsolaj (100%-os tisztaságú, de akár el is hagyható – én elhagytam), 12 dkg liszt (vagy 6 dkg liszt,
6 dkg kókuszreszelék), 3 dkg kakaó, 1 teáskanál sütőpor, csipet só,
8 dkg vaj/margarin, 7,5 dkg barna cukor, 7,5 dkg cukor, 1 db tojás, 2 evőkanál tej 
Forgatáshoz: 5 dkg kristálycukor, 5 dkg porcukor

A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. Nálam mikróban olvadt, semmi gond nem volt vele, és jóval egyszerűbb is. Közben a lisztet (kókuszt) a kakaóval, a sütőporral, a csipet sóval összekeverem. A puha vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáütjük a tojást, ezzel is kikeverjük. Beleforgatjuk a lisztes keveréket, az olvasztott csokoládét, és hozzáadjuk a 2 evőkanál tejet is. Ha összeállt a massza, fóliába csomagoljuk, és minimum 2 órát állni hagyjuk a hűtőben. Ott egy kicsit megkeményedik a masszánk. A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A tésztából diónyi gombócokat csípünk és gyúrunk. A golyókat meghempergetjük kristálycukorban, majd alaposan porcukorban (nem kell spórolni :-). Ezután mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsire, és 12-15 perc alatt megsütjük. Ez idő alatt ilyen szépen kilapulnak és megrepedeznek. Forrón még kicsit lány a tészta, de ahogy hűl, úgy áll össze. Mint fentebb írtam, zárt dobozban 1 hétig eláll. Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?