Desszert

Sárgabarackos túrótorta

Könnyű kis nyári édesség. Egyszerű, mint az 1×1…. 🙂 

IMG_6912_2

Az epres-tejfölös torta olyannyira siker volt mindenkinél, aki kóstolta, hogy tudtam, lesz ez még más gyümölcsből is. Még ha nem is olyan dekoratív, mint az eperszemekkel kirakott szélű, az íze azért nem marad el tőle. A krémbe túró is került, ezúttal rusztikusan, de aki nem szereti a túródarabokat, egy botmixerrel könnyen segíthet ezen. 🙂

Hozzávalók
Tészta
26 cm-es tortaformához

3 tojás
10 dkg cukor
7,5 dkg liszt
7,5 dkg zabpehelyliszt
(vagy 15 dkg sima liszt)
3 ek étolaj
3 ek víz
1 kk sütőpor

Krém

50 dkg sárgabarack
0,5 citrom leve
20 g zselatin
15 dkg túró
10 dkg cukor
30 dkg tejföl
2 dl habtejszín

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Tészta készítése:

A tojásokat a cukorral jó pár percen keresztül habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat és a vizet, ezzel is elkeverjük, majd a sütőporral elkevert liszteket jól beleforgatjuk. (Ha kakaós tésztát készítünk, a lisztből vegyünk el 2 evőkanállal, és ezt pótoljuk a kakaóporral.)

A tésztát 26 cm-es, alul sütőpapírral bélelt kapcsos formába öntjük, és a forró sütőbe téve kb. 22-25 perc alatt (tűpróba) megsütjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni.

Krém készítése:

A sárgabarackot megmossuk, a magot eltávolítjuk belőle, majd az egészet botmixerrel pürésítjük. A felét egy kisebb edénybe tesszük, hozzáadjuk a zselatint, és lassú tűzön kevergetve feloldjuk benne.

A maradék sárgabarackot kikeverjük a cukorral, a citromlével és hozzáadjuk a túrót. Ha krémesebbre szeretnénk, a túróval együtt még pépesítsük a botmixerrel. Hozzáadjuk a tejfölt, ezzel is jól kikeverjük, majd beleforgatjuk a zselatinos barackot.

A habtejszínt kemény habbá verjük, és ezt is a barackos krémhez forgatjuk.

Összeállítás:

A kisült tészta peremén körbefuttatunk egy kést, majd leemeljük róla a karimát. A tésztát egy tortatálra helyezzük, a tortakarikát újra ráhelyezzük, rákapcsoljuk, majd beletöltjük a barackos krémet. Hűtőben néhány órán át dermesztjük.

Ha megdermedt, tetszés szerint díszíthetjük. Én most kevés olvasztott csokival locsoltam meg, és barackot helyeztem rá.

IMG_6904_2

Az epres torta receptjét ITT találjátok.

IMG_6293_2