Desszert Egyéb Pékáru

Csokoládés diókrémmel & vaníliás birsalmával tekert csigák

Őszi kihívás Tante Fanny módra….

img_8557_4

Meséltem nektek arról, hogy kaptam egy szuper csomagot a Tante Fanny jóvoltából azzal a céllal, hogy inspiráljanak egy őszi receptverseny részvételére…. A feladat adott volt, a csomagban szereplő egyik Tante Fanny tésztát (leveles v. pizza) kellett felhasználni szintén a csomagban szereplő 2 további hozzávaló felhasználásával. A képen látható csigák készültek először, majd beszereztem egy újabb csomag leveles tésztát, mert a másik terv is édesre sikerült…. – ezt találjátok meg 2 bejegyzéssel lentebb.
Hiába no, már sokszor mondtam, hogy az édesség az egyik gyengénk….

A történet úgy indult, hogy a nutella rajongó családom kedvéért készült egy kis hasonmás, azaz dióból diókrém. Ez már önmagában szuper alapot szolgált a csiguszoknak, de még adtam neki egy kis vaníliás párolt birsalmát, hogy tökéletes legyen az összhang. És hát az is lett.

Hozzávalók

Diókrém
15 dkg pirított dióbél
1-2 ek porcukor (ízlés szerint)
1 púpos ek kakaópor
kb. 1 ek vaj
1-1,5 dl 30%-os tejszín
18 dkg tejcsokoládé
5 dkg étcsokoládé

1 csomag leveles Tante Fanny tészta

1 ek vaj
2 tk vanília kivonat
1 szép birsalma
(felkockázva)

porcukor

Diókrém készítése:

A dióbelet száraz, forró serpenyőben illatosra pirítjuk. (Közben rázogassuk és figyeljünk, nehogy megégjen!) Hagyjuk kihűlni, majd dobjuk be egy késes aprítóba, és daráljuk apróra, szinte krémesre, majd adjuk hozzá a vajat, a kakaóport és ízlés szerint porcukrot. Keverjük jól össze.

Vízgőz felett a tejszínt és a kétféle csokoládét felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.

A langyosra hűlt csokoládét hozzáöntjük a diós keverékhez és addig járatjuk az aprítóban, amíg egynemű, krémes nem lesz. Üvegbe töltve, hűtőben kb. 2 hétig eláll.

Párolt birsalma készítése:

A birsalmát meghámozzuk, kimagvaljuk és a húsát apróra felkockázzuk. Egy edényben vajat hevítünk, rádobjuk a birsalmát, és elkezdjük párolni egészen addig, amíg puha nem lesz. Mikor már majdnem kész, adunk hozzá kevés vanília kivonatot, ezzel is jól átforgatjuk, majd félretesszük hűlni.

Csiga összeállítása:

A sütőt előmelegítjük 220 fokra.

1 csomag leveles tésztát kitekerünk, megkenjük mindenhol a csokoládés diókrémmel, majd megszórjuk a párolt birsalmával. A tésztát hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük, majd egy éles késsel kb. ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és a forró sütőbe téve kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.

A blogot a Receptneked.hu támogatja

Facebook-on ITT találsz meg, gyere bátran! 🙂