Desszert DIY - Csináld magad!

Házi müzliszelet

Üvegbe zárva több napig is eláll!

img_7678_2

Egyszer már nekifutottam a dolognak, de akkor sehogy sem akart összeállni a “cucc”. Atomjaira hullott. De mikor barátnőm, a Salátagyár blog szerkesztője, Reya közzé tette a saját zabszeletét, akkor azonnal éreztem, hogy ez lesz az igazi.

Kétszer készítettem, az elsőt fotózni se volt időm, kis adagot készítettem és pillanatok alatt felfogyott. Másodjára már kicsit kapkodósra sikerült a dolog, nagyobb adaggal dolgoztam, és a tepsit nem sikerült tökéletesen besaccolnom, de a lent leírt adatok már tökéletesek lesznek. 😉 Igazából mivel én pirítottam is a zabpelyhet, így nem volt akkor baj, hogy kicsit vastagabbak lettek, de nyilván törekedjünk a tökéletességre. 🙂

img_7699_2

Kétféle készült, mivel terveim szerint viszek be a munkahelyemre is, ahol van pár tej/tojás/lisztérzékeny kolléga. 🙂 Éppen ezért a csoki most nem bele, hanem kívülre került és nyilván csak egy részére. Diétásnak éppen nem mondanám, mivel az asztalt gyümölcsök bizony cukrot tartalmaznak, de ezt kiválthatjátok cukormentes aszalványokkal. 😉 Tehettek bele olajos magvakat, diót, mandulát, sótlan mogyorót, bármit!

Hozzávalók

35 dkg apró zabpehely
3 közepes banán
(héj nélkül mérve 30 dkg)
3 ek olvasztott kókuszzsír
3 csapott ek méz3-4 ek kókuszreszelék
aszalt gyümölcsök ízlés szerint

Továbbá
csokilencse – ha bele szeretnénk sütni
vagy
olvasztott étcsokoládé a csurgatáshoz/mártogatáshoz

A zabpelyhet száraz, forró serpenyőben, illatosra, világosra pirítjuk néhány perc alatt, majd félretesszük hűlni.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra!

A banánt botmixerrel, a mézzel és a kókuszzsírral pürésítjük. Ha kihűlt a zabpehely, hozzáadjuk a banános mixhez, beleszórjuk a kókuszreszeléket és az apróra vágott aszalt gyümölcsöket, esetleg csokilencsét. Én most aszalt áfonyát és sárgabarackot használtam. Kézzel jól összegyúrjuk. Ha nagyon ragadna, akkor adhatunk hozzá egy kevés szilárd anyagot (zabpehely, vagy kókuszreszelék). Szépen össze kell állnia a masszának.

Egy sütőpapírral bélelt, 30 x 20 cm-es tepsibe nyomkodjuk a masszát, egyenletesen eligazgatjuk, hogy egyforma vastag legyen mindenhol. A forró sütőbe tolva kb. 10-13 percet sütjük.

A formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd éles késsel vágjuk a kívánt méretre.

Ha belülre tettünk csokit, akkor az bőven elegendő. Ha ez kimaradt, de vágyunk rá, a “talpát” mártsuk olvasztott csokiba, vagy simán csurgassuk meg kicsit a tetejét.

Reya teljesen egészséges zabszelet receptjét itt találjátok meg.

img_7680

Facebook-on itt találsz meg, gyere és csatlakozz, mert várlak! 🙂

A HahoPihe Konyhája blogot a Receptneked.hu támogatja!