Egrespuding

Egres, piszke, pöszméte…. én nagyjából ezeken a neveken ismerem, de még van vagy fél tucat más neve is. Gyerekkorom meghatározó gyümölcse volt, egyszerűen imádtam. Ami sajnos a gyerekeimről nem mondható el, és férj se rajong érte egyáltalán. Ami végül is rám nézve nem baj, mert minden az enyém…. 🙂

DSCF0142_2

Így 30-on túl most készítettem először. Így hozta a sors. Meg mivel tényleg nem szereti senki nálunk, ezért nem erőltettem, ha ritkán hozzá is jutottam 1-1 kis adaghoz, megettem magában. De egyébként tényleg ritkaságszámban megy errefelé. Gyerekkoromban a szomszéd néni egresét majszoltuk, ami átlógott dédmamám kerítésén a kert végében. 🙂 Meg anyu régen simán vett télen is mirelitt-et, hogy készíthessen, most meg nincs egyszerűen. Vagy hozzájutsz egy helyi kistermelőtől, vagy van saját bokrod. Utóbbi a legjobb. Nekünk nincs, így tényleg boldog voltam, amikor uborkavásárlás közben megpillantottam a néni mellett a kis dobozokba rendezett zöld golyócskákat. Úgyhogy be is ugrott a kosaramba gyorsan.

Egresszószt akartam. Olyat, amit anyu szokott csinálni gyerekkoromban, és amit mindig sült oldalas és párolt rizs kísért. Aztán délután már csak a rizsre mertem rá a szószt, összekevertem, és befaltam uzsonnaként. 🙂 Végül ahogy az lenni szokott, változott a terv, és pudingot főztem belőle. Isteni. 2 napig garantáltan ezt fogom enni. 🙂

Hozzávalók
30-40 dkg egres
cukor ízlés szerint
(én 8 ek-al használtam)
1 dl víz
3 dl tej
(vagy 1 dl tej + 2 dl tejszín)
0,5 csomag vaníliás pudingpor

Az egrest megtisztítjuk, a 2 végét lecsípjük. Egy lábosba tesszük, megszórjuk cukorral (én először kevesebbet tetettem, és mindig kóstoltam, hogy kell e még), ráöntjük az 1 dl vizet, és elkezdjük főzni. Amikor az egres megpuhul (kb. 10-15 perc), fakanállal összenyomkodtam (botmixerrel is lehet, én szeretem, ha darabos). Hozzáadtam 2 dl tejet (tejszínt is lehet), és tovább főztem. A maradék 1 dl tejjel csomómentesre kevertem a pudingport, hozzáöntöttem az egreshez, és besűrítettem. Amikor már pöfékelt, levettem a tűzről, és hagytam kihűlni. Behűtve a legjobb, de egres-rajongók úgyse tudnak ellenállni, hogy ne egyenek 1-1 kanállal amikor a lábos közelébe érnek… :-p

Tipp: készíthetitek pudingpor nélkül is, vagy lazábbra, hogy mártás legyen. Ez esetben egy kis liszttel, vagy keményítővel keverjétek ki a tejet, és ezzel sűrítsétek, de csak épp hogy…. 😉

Gyere Facebook-ra is!

regi

Ha pedig szeretnél ilyen csudi gépet, olvasd el a játékszabályt, és gyere, szállj versenybe! 😉

04_piros

Szólj hozzá!