Te + Én + 3 hozzávaló

Te + Én + 3 hozzávaló (Tökös receptek)

Receptek tökkel, almával, tejföllel…

Új hét, új játék, ezúttal Brigitta adhatta meg a hozzávalókat, amik szerintem szuperek lettek, nekem legalábbis egyből bevillant, hogy ebből még akármi is lehet. 🙂 A tököt és az almát nyersen használtam, mégpedig a kedvenc köretemben, a majonézes burgonyasalátában landolt. És milyen jól érezték ott magukat. A tök nyersen is fincsi (nincs karakteres íze, vígan megetethetjük bárkivel, aki nem is tud róla), az alma pedig amúgy is jól érzi magát a majonézes salikban, hisz pl. a franciasaláta egyik jellemző összetevője. Nézzük, hogy készül nálam a majonézes burgonyasaláta. Merthogy egy titka van, mégpedig a pác… Anyukámtól így tanultam, és ha nincs időm a pácra, inkább neki se állok. Ettől lesz pikáns, és zaftos. Első olsztályú!

Majonézes újburgonya saláta – lila hagymával, tökkel és almával

majonézes burgonyasaláta

Hozzávalók
1 kg újburgonya
1 nagyobb fej lila hagyma

tök
1 kisebb alma

Pác
2 ek porcukor
2 ek ecet
1 liter víz

Öntet
1 ek porcukor
1 tk mustár
2 tk citromlé
4 ek majonéz
bors
1 nagy doboz tejföl
(vagy egy picit több)

A burgonyát héjában megfőzzük. Ha apró újburgonyával van dolgunk, akkor csak alaposan sikáljuk meg, úgy főzzük, és akkor nem kell már pucolni se. Nekem közepes szemű volt, szépen vékonyan lejött a héja főzés után. Tehát főzzük puhára! Ha kész, megpucoljuk (óvatosan, forró!) és felkockázzuk. Egy tálba pakoljuk, minden réteget alaposan sózzunk meg. A hagymát felkarikázzuk, és hébe-hóba a rétegek közé tesszük. (Lehet több, és lehet kevesebb hagymával is dolgozni). Ha kész, akkor a páchoz a porcukrot feloldjuk az ecetben, majd felöntjük 1 liter vízzel, és ezzel leöntjük a burgonyát és hagymát. Ha előre tudom h. másnap ez lesz, akkor egész éjszakára hagyom a hűtőben pihenni a pácban, de 2 órát mindenképp adjunk neki. Pihi után leöntjük róla a levet, és elkészítjük az öntetet. A porcukrot, a mustárt, a borsot, a citromlevet és a majonézt alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt. Érdemes megkóstolni, hogy szükséges e bele még valami. Mi így szeretjük, most direkt lemértem az arányokat nektek. A tejfölben nem vagyok csak biztos, mert vödrös tejföllel dolgoztam, de nagyjából 450 grammot használhattam fel (ami egy nagy poharasnak felel meg). A burgonyához kockázzuk a nyers tököt és almát, majd az egészet nyakon öntjük a majonézes-tejfölös öntettel. Összeforgatjuk, és tálalásig hűtőben tartjuk.

majonézes burgonyasaláta

Most pedig nézzük, mit készített nekünk Brigi. Egy klasszikust, némi csavarral. Mert abban tökéletesen igaza van, hogy a tök és az alma nagyon szuperül megfér egymás mellett.

Tökfőzelék almával

Brigitta

Elkészítés
Üvegesre párolok egy vöröshagymát , majd megszórom egy teáskanálnyi pirospaprikával . Felöntöm annyi vízzel amennyit a tök megkíván . ( beleteszem a tököt , és kicsit többet , hogy ellepje . Fűszerezem sóval és kaporral . Ha felforrt , még 15 percet főzöm , és utána beleteszek egy lereszelt almát . ( A nokedli szaggatón reszelem le , mint a tököt , így észre sem lehet venni a főzelékben , de én tudom , hogy ott van ) még 5 percet fől , és utána behabarom. Készre főzöm és máris fogyasztható!
Köszi Brigi a receptet és a fotót!

Én tuti ki fogom próbálni, bár nekem picit más a tökfőzelék receptem, de attól még az alma használható lesz! 😉 És hogy lássátok, tényleg jól megfér ez a páros egymás mellett, arra bizonyíték a tegnapi posztban szereplő retró almás pitém. Senki, de senki nem vette észre a tököt az almában 🙂

békebeli almás pite

Recept: ITT

Köszi Brigi, hogy velem tartottál a közös készülésben!

Facebook-on megtaláljátok az oldalamat itt: ———-> HahoPihe Konyhája

Jövőhéten pedig ebből a 3 hozzávalóból fogok készíteni nektek összefoglalót:

DIÓ, MOGYORÓKRÉM, VANÍLIA PUDING
montázs3

Nekem már most csorog a nyálam, bármi is fog ezekből készülni…. 🙂 Tehát süssetek/főzzetek velem, a recepteket pedig fotóval együtt küldjétek a hahopihekonyhaja@gmail.com címre vasárnap éjfélig!

Vélemény, hozzászólás?