Desszert Menü

Tejbegrízből gombócot!

Egy klasszikus továbbgondolva… Vacsorára, vagy egy sűrű, kiadós gulyás/bableves utáni második fogásnak ajánlom! És csupán 5 összetevőre van szükséged, ami nagyjából minden háziasszony konyhájában fellelhető. Ha pedig épp kifogytál valamiből, az se akadály, mert ezek bármelyik sarki közértben beszerezhetőek!

tejbegrízből gombóc

Szándékosan nem kapta a bejegyzés a daragombóc vagy grízgombóc nevet, mert attól tartottam, mindenki a levesbetétre gondol egyből. Nekem legalábbis az a grízgombóc. Pedig ez is az ám! 🙂 Egy mód arra, hogy a klasszikus tejbegrízt egyetlen mozdulattal felturbózd. Múlt héten készült egyik este vacsorára a gyerekeknek, miután fogalmam nem volt, mit adjak nekik. Aztán lett fogalmam… Ha láttad már a blogomon a túrógombóc receptjét, akkor talán már ki is találtad, hogy ez a tejbegríz-gombóc nagyjából mit fog takarni.

Nézzük, hogy mi az, ami szerintem tényleg minden konyhában fellelhető. Tej, búzadara, cukor, olaj, zsemlemorzsa. Ennyi, meg egy bambi. Sűrű tejbegrízt a kezdő háziasszonyok is tudnak főzni, sőt “kötelező”, hogy életünk első tejbegrízében megálljon a kanál….  Most ássuk elő ezt a kezdő háziasszonyt jó mélyről, és készíttessük el vele ezt a tejbegríz-gombócot!

Hozzávalók
3 dl tej
csipet só
60 gramm búzadara
4-5 ek cukor

2 ek olaj
4-5 ek zsemlemorzsa

A tejet egy csipet sóval elkezdjük melegíteni. Kb. félidőben hozzáadjuk a cukrot, majd fokozatosan a búzadarát, és kevergetjük, hogy ne legyen csomós. És az egészet felforraljuk. Ha kész, félretesszük hűlni. Az olajat egy serpenyőben hevíteni kezdjük, rászórjuk a zsemlemorzsát, és világosra pirítjuk. Vigyázzunk, az elején nagyon nem akar pirulni, aztán hirtelen elkezd, és könnyen leéghet.

A kihűlt és kemény tejbegrízből vizes kézzel gombócokat gyúrunk, a pirított morzsában meghempergetjük. Lekvárral, tejföllel, fahéjas cukorral elfogyasztjuk. A gyerekek (is) imádni fogják! Ja és ha kihűlt a tejbegríz, akár gyerekekkel is gyúrhatjuk a gömbiket bátran! 😉 Jó étvágyat!

DSCF7893_2

Gyertek Facebookra!!!!

Vélemény, hozzászólás?