Sütőtök salátaágyon

Sütőtökös saláta“Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.”

/Petőfi Sándor/

Ha már létrehoztam a blogot, akkor vágjunk is bele a sűrűjébe. A minap vásároltam egy sütőtököt. Bár azt mondják, akkor igazán jó, ha már megcsípte a dér, én azért ezt cáfolnám. Mint ahogy Lőrinc nap után is lehet még jó dinnyét enni, úgy dércsípés előtt is lehet finom sütőtökre szert tenni. És bármennyire is vágyok vissza a nyárba, így szeptember végén már minden reményemmel felhagytam. Marad az ősz… ha meg marad, akkor jöhetnek az őszi zöldségek, gyümölcsök. Jelen esetben a sütőtök. Élettani hatásairól ITT olvashattok néhány fontos információt. Amit azért kiemelnék:

“Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.”

És mindamellett, hogy ilyen jótékony, finom is. Báááááár gyerekkoromban nem nagyon rajongtam érte. Mai fejjel már nem is értem, hogy miért.

Általában sütve fogyasztjuk, és minden bizonnyal a fennmaradó részt meg is fogom sütni például holnap, de a tököcskéből levágva egy részt magamnak szántam. Salátában végezte.

Hozzávalók

1 darabka tök, saláta (jég, ruccola, madársaláta, bébispenót, stb.), kis fej lila hagyma, paradicsom, olíva olaj, balzsamecet, só, bors, szezámmag

Gyakorlatilag a salátánkat bárhogy összeállíthatjuk. Én jégsalátát daraboltam, hagymát vágtam nagyon vékony szeletekre, és egy paradicsomot. Közben a darabka tököt meghámoztam, felkockáztam. Serpenyőben olajat hevítettem, és rádobtam a tök-kockákat. Addig sütöttem, amíg belül puha nem lett, kívül pedig szépen megpirult. Megborsoztam. Ráhalmoztam a salátára, az egészet egy pici sóval még megszórtam (szeretem az édes-sós elegyét), olíva olajat locsoltam rá keveset, és meglöttyintettem egy kevéske balzsamecettel. A serpenyőben egy evőkanálnyi szezámmagot (tökmag hiányában) pirítottam, végül ezt is rászórtam a salátára. Isteni finom lett, a borsot ne sajnáljátok!!!! És tudjátok még mi dobná fel ezt az egészet? Fetasajt!!!!!!!!!!!!! Sajnos  nem volt itthon, pedig annyira “kívánta” a saláta. Legközelebb biztos úgy is kipróbálom. Jó étvágyat hozzá! 😉