Valentin napi gesztenyegolyó torta

gesztenyegolyó_2

Nem szoktunk tartani Valentin napot. Már 10 évvel ezelőtt leszögeztük. Aztán évekig tartottuk magunkat hozzá. 3 éve viszont kaptunk Benővel egy vacsimeghívást, úgyhogy néha úgy látszik szabad kivételt tenni 🙂 A meglepetések elkerülése végett készült ez a desszert, hogy legyen is ajándék, de mégse egy plüss szívecske (nem mintha rám vallana…), hanem olyan, amit szívesen elfogyasztunk közösen. Benedek tartotta is a titkomat, édes volt 🙂 Áldom az eszem, hogy 2 napot szántam a sütire (na nem a bonyolultsága miatt), mert épp akkor robbant le Benedek, és így kicsit döcögősen készült el.
A recept ismét TücsökBogártól. Némi módosítással.
A torta alapja esetemben piskóta volt, és a krémehez fele-fele arányban használtam Mascarponét és habtejszínt. A tetején a marcipán saját “gyúrás” és készítés, bár semmi extra forma nem készült 🙂

Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:
Piskótához:
2 tojás
2 ek liszt
2 ek cukor
1 tk sütőpor
A gesztenye moussehoz::
50 dkg kész gesztenyemassza
25 dkg mascarpone
2,5 dl habbá vert tejszín
(készülhet csak 50 dkg mascarponével tejszín nélkül is)
12 dkg porcukor
(1/2 dl rum) – csak ha natúr 
gesztenyemasszát használunk!!!
A gesztenyegolyókhoz:
25 dkg gesztenyemassza
1-2 evőkanál rum – csak natúr gesztenyénél
5 dkg étcsokoládé
2 dkg vaj
A csokoládés bevonathoz:
5 dkg étcsokoládé
2,5 dkg vaj
Elkészítés 18 cm-es tortaformában. Nagyobba is lehet, akkor a bevonatot érdemes növelni, hogy szépen elterüljön.
Ha az eredeti recept szerint dolgozunk, a csatolt linknél megtalálható a kekszes alap leírása, egyszerű, nem kell sütni, érdemes kipróbálni. Nekem épp nem volt itthon kekszem hozzá.
Tehát elkészítjük a piskótát. 2 tojás sárgáját 2 ek cukorral kihabosítunk, hozzáadjuk a sütőport és a 2 ek lisztet, majd a felvert tojásfehérjét. Formába öntjük, készre sütjük.
Közben a gesztenyemasszát kikeverjük a mascarponéval és a tejszínnel. (csinálhatjuk csak mascarponéval!!!) Hűtőbe tesszük.
A gesztenye golyókhoz a masszából golyókat formálunk, és a vajjal felolvasztott csokoládéba forgatjuk, majd a megsült és kihűlt piskótára pakolgatjuk.
Kicsit hagyjuk dermedni a csokit a golyókon (hűtő gyorsít rajta…), majd szépen rásimítjuk a mascarponés-tejszínes gesztenyemasszát.
Végül a tetejére szánt étcsokit a vajjal gőz fölött felolvasztjuk, és szépen rácsurgatjuk. Tetejét kedvünk szerint díszíthetjük.
Kipróbáltam, hogy mennyire használható a szaloncukorként már bevált marcipánmassza.
Még a tökéletes állagot nem sikerült megtalálnom, próbáltam szárazabbra-vizesebbre, de morzsolódott a massza. Így elég nehéz volt vele dolgozni. Kiszúrni belőle formákat tökéletes, a szaloncukornál megtalálhatók az arányok, pár csepp piros ételfestékkel a színe is igazán szép lesz. Formázni macerásabb, ott már morzsálódott, de azért valahogy csak összejött 🙂
A rózsát egy már régebben nézett videó alapján készítettem. A szívecskére a betűk olvasztott étcsokoládéból készültek.
Érdemes kipróbálni egy 7végi ebéd után desszertnek, de szépen feldíszítve bármilyen ünnepre megfelel, és nagyon gyorsan elkészíthető. Jó munkát hozzá!