Isteni finom, habos, könnyű, nyári desszert 25 perc alatt….
Viszonylag kevés idővel rendelkeztem, amikor torta készítésre adtam a fejem, így mindenkit bátran buzdítok a recept elmentésére, mert tényleg igazán gyorsan és egyszerűen összedobható tortát hoztam nektek, amihez még a sütőt sem kell beizzítani, ami lássuk be, így a meleg nyári napokon abszolút pozitívum. 🙂
A torta gluténmentes, de ez egyedül a kekszes alapban nyilvánul meg, mert a krém egyébként is az. Aki nem tart gm diétát, bármilyen keksszel elkészítheti az alját nyugodtan.
A képen látható torta egy pici, 16 cm-es formában készült, hisz csak magunknak készült, de így is maradt 2 nagy szelet másnapra még.
Hozzávalók
16 cm-es formához
15 dkg keksz
(pl. gullon gm csokis keksz)
8 dkg vaj
Krém
25 dkg mascarpone krémsajt
(Tejföllel is működik!!!)
8-10 dkg porcukor
2 ek citromlé
35 dkg eper + a díszítéshez
10 g zselatin por
(Ha tejföllel dolgoztok, inkább 15 g)
1 dl habtejszín
Alap készítése:
A kekszet és a felkockázott vajat késes aprítóba tesszük és krémesre őröljük, majd a sütőpapírral kibélelt forma aljában egyenletesen eloszlatjuk és betesszük a hűtőbe, hogy összeálljon. Közben elkészítjük a krémet.
Krém készítése:
Az epret alaposan megmossuk és a zöld szárát eltávolítjuk. Botmixerrel pépesítjük és a citromlével elkeverjük. A felét egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a zselatint és lassú tűzön összefőzzük. A maradék eperhez hozzáadjuk a cukrot, a krémsajtot és alaposan kikeverjük. Ha a zselatinos eper egy kissé már lehűlt, kanalanként hozzáadjuk a mascarponés eperhez és az egészet szépen összekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük és beleforgatjuk az epres masszába.
(Itt javaslom, hogy kóstoljátok meg a krémet, mert ha nem érzitek elég édesnek, még porcukorral segíthettek rajta.)
Összeállítás:
Nincs más dolgunk, mint a hűtőben pihenő kekszes alapra rákanalazni a krémet. Mint a fotón láthatjátok, én elrejtettem benne néhány szem málnát egészben, de ez el is hagyható, vagy akár eper darabokat is tehettek bele.
Mehet a hűtőbe a tortánk, amíg meg nem köt a zselatin. Tálalás előtt friss gyümölccsel díszítsétek fel. Mielőtt a tortaforma karimáját lecsatoljátok, egy vékony pengéjű kést futtassatok körbe, hogy elváljon a krém tőle és ne repedjen be. Vagy mielőtt a krémet a formába öntitek a perem mentén sütőpapírt futtassatok körbe, így ezt csak lekell majd húznotok róla. Én ezt most elfelejtettem. 🙂
A dermedés hosszabb időt vesz igénybe (1-2 óra), de a torta elkészítése tényleg pikk-pakk megvan.
Facebook-on és Instagramon is megtaláltok! 🙂