Pékáru Pizza

Kombe – a legfinomabb töltött kenyér

Réteges kelt tészta, megpakolva minden földi jóval. Kissé magyaros verzióban kolbásszal, hagymával, szalonnával jól megtölthetjük, a siker garantált!
Ebédre egy tartalmas leves mellé kísérőnek, vacsorára vagy reggelire egy bögre tejjel, tehát minden étkezésnél kiválóan megállja a helyét. Rendkívül puha, és rendkívül finom is! 😉

kombe

Korábban már volt szerencsém ehhez az ételhez, mégpedig TücsökBogárnál ismertem meg, és el is készítettem. Most egy teljes kiőrlésű verzió készült, a tölteléket dupláztam, akarom mondani, a töltelék maradt, a tészta feleződött. Rendkívül gyorsan fogy…. 🙂

Hogy Kombe, vagy Kömbe, erről lehetne hosszasan beszélni, de nem teszem. A magyar gasztroblogok körében kombeként terjedt el, azonban a wikipédia azt mondja, kömbe. Igaz ennél sokkal több információt nem tudtam szerezni erről az isteni finom ételről. Mindenképp ajánlom kipróbálásra, noha nem 5 perc alatt összedobható eledel, igazából túl sok meló sincs vele, csupán a kelesztést kell kivárnunk, azalatt pedig ezer más dolgot el lehet intézni.

Hozzávalók
(24 cm-es tortaformához)
10 dkg finomliszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1/2 tk cukor
1/2 tk só
1,5 dkg élesztő
1,5-2 dl langyos tej
1/2 dl langyos víz
Töltelék
15 dkg füstölt kolbász
25 dkg mascarpone
2-3 ek tejföl
(só, bors)
Kenegetéshez
10 dkg vaj
2 ek olaj
Tetejére
1 tojás
magok

A liszteket kelesztőtálba szórjuk, közepébe lyukat alakítunk ki. Ebbe tesszük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Ráöntünk egy kevés langyos tejet, a tálat lefedjük és 15 perc alatt hagyjuk felfutni az élesztőt. Ez idő alatt a kolbászt beletesszük az aprító gépbe a mascarponével és a tejföllel együtt, és krémesre daráljuk. Megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk, borsozzuk. De tehetünk bele lila hagymát is bőségesen, vagy szalonnát, amit csak el tudunk képzelni.

Ha felfutott az élesztő, hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és összeállítjuk a tésztát. 3 egyenlőre részre osztjuk, és egyesével vékony kör alakúra kinyújtjuk őket. Az első lapot leterítjük, nagyon alaposan megkenjük az olvasztott vaj és olaj keverékével. Nem kell megijedni, nem lesz sok, még ha azt hisszük, akkor se! 🙂 Jöhet rá a másik kerek lap, erre pakoljuk a kolbászos tölteléket, szépen elterítjük. Jöhet a harmadik lap, és a vajas olajos keverék másik felével megkenjük. Ezután úgy hajtogatjuk be, hogy középig minden oldalát. Nem baj, ha elsőre nem szép kör alakú (egyébként tehetjük szögletes edénybe is), a kelesztés alatt felveszi nagyjából a formánk alakját. Kicsit csipkedjük össze az alján a tésztát, hogy ne nagyon nyíljon szét, majd egy igen határozott mozdulattal fordítsuk bele úgy a formánkba, hogy a hajtogatás alulra essen. A tetejét vagdossuk be egy éles késsel több irányban, majd 1 órára tegyük félre langyos helyre kelni. Az 1 óra elteltével kenjük le egy felvert tojással, bőven szórjuk be magokkal (szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag, bármi…), és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára. Nagyon finom, tényleg bátran próbáljátok ki!
Ha van kedvetek csatlakozni, FACEBOOK oldalamon várlak titeket!

Vélemény, hozzászólás?