Uncategorized

Kolbászos-medvehagymás kombe

kombe_2
Ezt a kelt tészta receptet, a jó múltkor találtam meg TücsökBogárnál, eredetije Chef Vikinél található. Végül nem a juhtúrósra esett a választásom, mert a juhtúró eléggé megosztó szerintem, és féltem, hogy a család nem enné meg. Nos, Egyeskénél így se aratott osztatlan sikert, de tőle nem is nagyon vártam mást 😀 A többieknek nagyon ízlett, és én is oda voltam tőle. Tehát a juhtúrót elvetve, Tücsök Bogár receptjéhez nyúltam, és ha már ma piacos nap volt, és beszereztem a fincsi kolbászt, meg a medvehagymát is, nem volt kérdés, hogy utóbbi is kerül a rétegek közé. Többnyire levesek mellé ajánlom ezt a kombét, egy jó kis (bab)gulyás mellé, de ránk van bízva. Én gombalevest főztem, és mivel Férj tudtam, hogy hiányolná a húst az étlapról, így ezzel kiegészítve tettem barátibbá a menüt. Nagyon-nagyon puha, foszlós kelt tésztát kapunk, és igazából csak a képzeletünk szabhat határt annak, mivel szeretnénk megtölteni.
Hozzávalók
60 dkg liszt
1 tk cukor
1 tk só
2,5 dkg élesztő
3,5 dl tej
1 dl langyos víz
Töltelék
20 dkg füstölt kolbász
25 dkg mascarpone
2-3 ek tejföl
8-15 szál medvehagyma
ha szükséges, só, bors
10 dkg margarin
5 ek olaj
Tetejére
2 tojás
szezámmag
A lisztet kelesztőtálba szórjuk, közepébe fészket alakítunk ki. Beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, kevés langyos tejjel felöntjük, letakarjuk, és hagyjuk felfutni. Ha kész, hozzáadjuk a sót, a maradék tejet + vizet, és egy lány, de nem ragacsos tésztát gyúrunk belőle.
Amíg az élesztőt futtatjuk, elkészíthetjük a tölteléket. A kolbászt apróra vágjuk, és kikeverjük a mascarpone sajttal, a tejföllel, és az apróra vágott medvehagymával. Kóstoljuk meg, nekem sótlan volt, így picit megsóztam, és borsoztam.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Nagyon lisztezett pulton jó vékonyra nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott margarin és az olaj keverékének a felével. (Volt egy kis maradék sajtom a hűtőben, ebből reszeltem az első tésztára egy keveset lekenés után.) Ezután kinyújtjuk a másik gombócunkat is szintén nagyon vékonyra, rátesszük a vajas lapra. Erre kenjük a kolbászos keveréket.
Végül a 3. gombócot is kinyújtjuk, és rátesszük a tetejére. Ezt megkenjük az olajos margarin másik felével.
És akkor kezdhetjük a hajtogatást, amit sajnos nem fotóztam, de a fenti linkeken találtok fázisfotókat, ha gondoljátok. De nem bonyolult. A lényeg, hogy az egyik oldalt behajtjuk középre, majd a másik oldalt is. Ezután alulról hajtjuk fel a tésztát középig, majd felülről. Picit összecsípkedjük, hogy ne nyíljon szét. Az illesztéssel lefelé (óvatosan, ha nem megy, inkább ne forgassuk meg) sütőpapírral bélelt tűzálló tálba/tepsibe (a lényeg, hogy jó magas pereme legyen) tesszük, pizzavágóval vagy éles késsel bevagdossuk a tetejét hosszanti és keresztirányba is, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Végül lekenjük 1 felvert tojással, és megszórjuk kedvünkre pl. szezámmaggal. 180 fokos sütőbe toljuk, és 30-35 perc alatt készre sütjük. Leves mellé kínáljuk, de én spec. egész délután rájártam csipegetni… 🙂 Jó étvágyat hozzá! 😉

Vélemény, hozzászólás?