Egyéb

Dán vajas keksz (GM)

Nagyon szeretjük a kekszeket, sokfélét találtok az oldalon is még a gluténmentes idők előttről. Viszont még sose sütöttem dán vajas kekszet. De ha már egy dán tulajdonú cégnél dolgozok, gondoltam próbáljuk ki. Szerintem mindenkinek ki kell egyszer próbálni! Felér egy kardio edzéssel. ☺️

Van az elképzelés, amikor azt hiszed, hogy kikevered, betöltöd a zsákot, kinyomod a kekszeket és megsütöd. 20 perc és kész.

És van a gyakorlat, amikor kikevered, betöltöd a zsákot, rájössz, hogy nem jön ki a massz, visszanyomod a tálba a tésztát, mert a nagyobb csőhöz más a csatlakozó. Picit vizezed a tésztát, hogy tuti kijöjjön második nekifutásra. Újra betöltöd, de már nyakig maszatos vagy. Majd minden erőt bevetve megpróbálunk használható (fotózható) formákat nyomni a habzsákkal.

A második tepsi már egész pofás lett, ha tökéletes nem is. ☺️ Ezt is felvehetem a repertoárba, ugyanis a kekszek nemhogy a másnapot, az estét sem érték meg.

Nálunk – mint azt már megszokhattátok – gluténmentesen készült, de ti nyugodtan használjatok sima búzalisztet, ha nem vagytok gluténérzékenyek. Klasszikus linzer tészta receptet használtam, a 3-2-1 arányút.

Hozzávalók
30 dkg átszitált liszt
(15 rizsliszt + 15 Miklo’s Universal)
20 dkg szobahőmérsékletű vaj
10 dkg átszitált porcukor
1 M-es tojás tojás
1 tk vanília aroma, vagy kivonat
1-2 ek víz

A vajat már 1-2 órával előbb vegyük ki a hűtőből és hagyjuk a konyhapulton szobahőmérsékletűre puhulni. Ezután keverjük ki alaposan az átszitált porcukorral. A tojást lazán verjük fel és adjuk a cukros vajhoz a vanília aromával együtt. Az átszitált lisztet 2-3 részletben szintén kezdjük el hozzáadni. Keverjük ki alaposan. Én hozzáadtam még 2 ek vizet, mert túl sűrű volt a massza ahhoz, hogy kinyomjam a habzsákból.

Fontos, hogy olyan csillagcsövet helyezzünk a habzsákunkra, amely elég széles és jól terül a tészta. Sima zacskóval ne is próbáljuk kinyomni ezt a sűrű masszát, mert elszakad. Használjatok rendes habzsákot hozzá.

A tésztát töltsük bele a habzsákba és nyomjunk kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire. Az se baj, ha ezt a család férfi tagjára bízzuk. Kelleni fog hozzá egy kis erő, készüjetek! ☺️ Nyomhatunk karikát is, de lehetnek “teli” kekszek is.

200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 10 perc alatt süssük szép világosra. Figyeljünk, mert hamar megsül a teteje.

Hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni, utána helyezzük csak tálra/kekszes dobozba.

Gyertek, kövessetek a Facebook-on, vagy Instagramon!