Egyéb

A legsajtosabb sajtos rúd (GM)

Egészen pontosan #hülyesajtos néven ismert a “Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok” csoportban és tökre megértem, hogy miért kapta ezt a nevet. Egyrészt rém egyszerű, másrészt tényleg úgy rá lehet kattanni, hogy egyszer csak azt veszed észre, már megint ezt a hülye sajtost sütitek. 🙂 Az elnevezés Bettitől ered, nem én találtam ki és a receptet is én már tőle vettem át.

Volt nekem egy nagyon kedvelt és bevált sajtos receptem, ami tökéletesen működött gluténmentesen is, de most mégis ez lett a kedvencünk, pont a sok sajt miatt igazán ízletes. Imádjuk!

Hozzávalók
350 g gluténmentes kenyérliszt
(pl. Nutrifree Mix per pane, vagy Schar B)
50 g rizsliszt
(vagy Miklo’s Universal lisztkeverék)
250 g margarin
200 g trappista sajt
10 g só
kb. 150 g tejföl

Tetejére
3-4 ek tejföl
kb. 150 g reszelt sajt

A liszteket elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk a puha margarinnal. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, ezzel is jól összedolgozzuk, végül pedig apránként hozzáadjuk a tejfölt, amivel addig gyúrjuk, amíg a tészta egy szép gombóccá összeáll.

(Én sokszor van, hogy előző nap elkészítem és fóliába csomagolva hűtőbe rakom, majd másnap dolgozok vele, de azonnal is használhatjuk.)

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A tésztát rizslisztes felületen kinyújtjuk kb. fél ujjnyi vastagra. Megkenjük tejföllel és gazdagon megszórjuk reszelt sajttal. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és a forró sütőbe téve kb. 15-20 perc alatt szép arany színűre sütjük.

A sajtost a nem gluténérzékenyek is elkészíthetik sima búzaliszttel!

Facebook-on, Instagramon keressétek HahoPihe konyháját!

Az oldalt a Receptneked.hu működteti, köszönet érte! 🙂