DIY - Csináld magad! Gluténmentes Húsvét Sós falatok Szilveszter

Sajtos tallér sütőben sütve (GM)

Ha neked sincs tallérsütőd, ne csüggedj te se! 🙂

A tallérsütő beszerzése még várat magára. Korábban gofrisütőben készítettem a sajtos tallért és remekül működik, azonban mióta kiscsaj gluténérzékeny, nem kockáztatok, mert az ördög nem alszik. Viszont már nagyon régóta nyúzott, hogy szeretne sajtos tallért enni, ezért elkészítettem neki a sütőben sült változatot, ami nyilván picit vastagabb, mint egy klasszikus tallérsütőben készült társa, viszont nagyon finom omlós, roppanós és ízletes nassolnivaló lett belőle, amit imádtunk. Olajbogyóval “kísértük”, illetve 18 év felettiek bort is ihatnak hozzá. 🙂

Hozzávalók
12 dkg reszelt sajt
25 dkg Schär B mix
10 dkg rizsliszt
12 dkg vaj
nagy csipet őrölt kömény
1/2 kk szódabikarbóna
1 nagyobb tojás sárgája
1 dl tejföl
só (kb. 2 kk)
1 ek olíva olaj
(étolaj is jó)

A sajtot lereszeljük, a vajat én enyhén megolvasztottam, nem folyósra, csak annyira, hogy villával el tudjam keverni a sajttal együtt. A sajthoz adtam a vajat, az olajat, sóztam, rászórtam a köményt (elhagyható, de fergetegesen jó ízt ad neki, csak ne essünk túlzásba, mértékkel használjuk), majd az egészet villával összekevertem. Hozzáadtam a tojássárgáját, a tejfölt, ezzel is elkevertem, majd a szódabikarbónát és a liszteket, és az egészet egy gömböccé gyúrtam. Picit betettem a hűtőbe, hogy a kissé megolvasztott vaj visszanyerje eredeti szerkezetét.

A sütőt 200 fokra előmelegítettem (alsó-felső sütés).

Lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtottam, amennyire csak tudtam, majd egy linzer szaggatóval korongokat készítettem. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam a korongokat és a forró sütőbe tolva kb. 10-12 perc alatt szép arany színűre sütöttem.

A blogot a Receptneked.hu támogatja.

Megtaláltok Facebook-on és Instagramon is! 🙂