Desszert

Őszi receptek – ALMÁVAL

“Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.” /Petőfi Sándor/

almamontázs

Hajlamosak vagyunk olykor depresszióba esni az ősz bekövetkeztével. Pedig annyi kincset és csodát rejteget számunkra. Legalább olyan színes, mint a tavasz, csak más árnyalataiban. És gyümölcsöt, zöldséget még mindig bőven fogyaszthatunk. Ezúttal az ALMÁT, pontosabban néhány almás receptet hoztam nektek. Az összes blogon lévő receptet nem szerettem volna egy bejegyzésbe besűríteni, ha szeretnél még almás recepteket, kutass bátran a blogon (használd oldalt a keresőt). Ezúttal az oldal 3 legfelkapottabb receptjét látjátok, amire a legtöbb hozzászólás érkezett, amit tudom, hogy nagyon sokan elkészítettetek, és nem utolsó sorban azt a 3-at, amihez igazán nincs szükség mesterszakács végzettségre, sem pedig fél elvesztegetett napra a konyhában. GYORS, EGYSZERŰ, BOMBAJÓ!

ALMÁS-MÁKOS “KÉTPERCES”

DSCF5669_2

Ha 5 perc alatt keverted össze, akkor se csüggedj, a végeredmény jó lesz akkor is! 😉

Hozzávalók
1 tojás
10 dkg cukor
10 dkg liszt
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
10 dkg darált mák
1 dl olaj
2,5 dl tejföl
2 közepes alma

A felsorolás sorrendjében mindent összekeverünk. Az almát nagy lyukú reszelőn reszeljük le, és úgy keverjük bele. (Ha nagyon leveses az alma, ki lehet nyomkodni, én ezt nem tettem meg, hanem egyből ment bele, ezért is írtam bátran a kétperces jelzőt.)

A tésztát kivajazott, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) formába öntjük, és 180 fokos sütőben 30 perc alatt (tűpróba) készre sütjük. Ha kihűlt, porcukorral meghintjük, és fogyaszthatjuk is. Vaníliasodót kínáljunk mellé, jól fog neki állni.

Ez a mennyiség egy kb. 30 x 25 cm-es formába elegendő (vagy egy nagyobb, 26-28 cm-es tortaformába).

ALMÁS PITE-GOLYÓ

DSCF0084_2

Ezt aztán még sütni se kell, tökéletesen vasárnapi program a gyerekekkel ennek az elkészítése. 😉

Hozzávalók
30 dkg hámozott, kimagozott alma
citromlé
1 tk vanília aroma
2 tk fahéj
0,5 csomag vaníliás pudingpor
kb. 0,5 dl víz
kb. 20 dkg darált keksz
(használhattok zabpelyhet is akár)
10 dkg porcukor

darált keksz a forgatáshoz

A meghámozott, kimagozott almát lereszeljük, és a cukorral, kevés citromlével, a vaníliaaromával és a fahéjjal puhára pároljuk. A vízzel a pudingport csomómentesre keverjük, hozzáadjuk az almához, és gyors mozdulatokkal elkeverjük, besűrítjük. (Puding nélkül is szuperül működik a recept, ez csak egy kis plusz hozzá.) Ha kész, félrehúzzuk a tűzről.

Kissé hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a porcukrot, és annyi darált kekszet, amennyivel egy szép gombóccá összeáll a “tésztánk”. Ezután kedvünk szerinti méretű golyókat formálunk, és darált kekszben (vagy kakaóporban, fahéjas porcukorban) meghempergetjük őket.

TÚRÓS-ALMÁS PILLESÜTI

pillesüti

A mákos-almás süti kis tesója, pont olyan egyszerű, és nagyszerű. 🙂

Hozzávalók
2 tojás
15 dkg cukor
25 dkg túró
1 közepes alma
1 dl olaj
1 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg liszt
1 kk szódabikarbóna
kis doboz tejföl

A túrót a cukorral villa segítségével összetörjük. Hozzáütjük a 2 tojást, beleszórjuk a pudingport, és alaposan elkeverjük. Mehet bele a nagy lyukú reszelőn lereszelt alma, ezt is beledolgozzuk. Adjuk hozzá az olajat, és a szódabikarbónával elkevert lisztet. Végül a tejföllel lazítsuk fel. Mehet a sütőpapírral bélelt tepsibe (32 x 22 cm), és tegyük a sütőbe.

Állítsuk 180 fokra (én nem melegítettem elő), és kb. 30 perc alatt (tűpróba) süssük készre. Hagyjuk picit hűlni, majd szeleteljük, és szórjuk meg porcukorral. (A fahéjas porcukor is szuperül fog passzolni hozzá!)

Az alma íze nem annyira érződik, viszont köztudott, hogy a zöldségek és gyümölcsök is lazítják a tésztát, így ez is (meg persze az olaj és a szódabikarbóna) segít abban, hogy ilyen igazán könnyű sütit kapjunk.

Vélemény, hozzászólás?