Ez a gyönyörű, napsütéses tavaszi idő nagyon gyorsan életre keltette a szunnyadó természetet. Ennek márpedig mi igazán örülünk. Ezzel a csodás idővel együtt pedig a piacokat is kezdik szépen lassan ellepni a medvehagyma-árusok. Bár egyre kisebb a medvehagymát nem ismerő emberek száma, azért biztos akad olyan is, akinek még nem volt szerencséje hozzá. Ha szeretnél többet megtudni a medvehagymáról, korábban írtam egy bejegyzést róla ITT.
Ahogy megyünk majd a szezon közepe felé, úgy lesz egyre olcsóbb ez a csodanövény. Érdemes beraktározni belőle, én le szoktam fagyasztani, és úgy tárolni.
Hoztam nektek 3 tuti (gyors, egyszerű, finom) receptet, amely medvehagymát tartalmaz. Hátha kedvet kaptok valamelyik elkészítéséhez! 😉 De soha rosszabb ne történjen, mint hogy uzsonnára a vajas kenyér mellé önmagában elrágcsáljátok. Enyhén fokhagymás ízével könnyen levesz a lábunkról.
Medvehagymás-kolbászos csigák
Medvehagymás vendégváró falatok
30 dkg liszt
1 csokor medvehagyma
2 tk só
25 dkg margarin
1 dl tejszín
Tetejére
1 tojás + sajt/lenmag/szezámmag (opcionális)
A lisztet megsóztam, és a medvehagymával együtt az aprító gépbe dobtam. Megzúgattam, majd hozzáadtam a kockákra darabolt margarint, és ezzel is eldolgoztam. (Gép hiányában vágjuk apróra a medvehagymát, keverjük el a sós liszttel, és kézzel morzsoljuk el benne a margarint egyenletesen.) Ezután hozzáöntöttem a tejszínt, és addig gyúrtam, amíg össze nem állt a tészta. (Ha nagyon ragadna, tudjátok, egy kis liszttel segíthetünk magunkon, és a tésztán is.) Betettem kis időre a hűtőbe pihenni. (Fél óra is elég, de akár másnapig, harmadnapig is eláll így, ami plusz előnye a tésztának, hisz ezáltal előre is dolgozhatunk egy vendégségre.)
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát lisztezett munkafelületen kb. 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk. Tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk kedvünk szerint reszelt sajttal/lenmaggal/köménymaggal/szezámmaggal, vagy üresen is hagyhatjuk. Felkockázzuk v. felcsíkozzuk derelyevágóval (ettől szép cakkos lesz a széle), de akár kerekre is szaggathatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 15-20 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. Melegen, hidegen, másnap, tökéletes vendégváró falat!