Bazsalikomos limonádé

Még ha első olvasatra meghökkentő is, akkor is gondolkodjatok el rajta, és próbáljátok ki, mert tényleg nagyon finom! És ezt úgy mondom, hogy nálunk még férj is issza, és ízlik neki…. ami nagy szó. A gyerekek meg egyenesen imádják. Már 3. éve, hogy készítem, én először Dolce Vitánál találkoztam a recepttel. Szerintem zseniális, minden elismerésem azé, aki rájött, hogy nem csak a paradicsomos ételekben lehet ezt a fűszert használni. Az idén fejből készítettem, így kicsit mások lettek az arányok (igazán kicsit), nagyobb adaggal készítettem (2,5 liter), és kevesebb bazsalikommal, hogy a vendégek ne rettenjenek meg hirtelen, sejtettem, hogy először fognak ilyet inni 😉 Nagyon fincsi hűsítő ebben a 40 fokos kánikulában, ha megkóstoltátok, a következő adagot nyugodtan duplázzátok szerintem 😉
Hozzávalók
20 dkg cukor
2 liter + 2 dl víz
4 lédús citrom
1-2 lime
6-8-10 friss bazsalikomlevél
A jó limonádé ott kezdődik, hogy a cukorból szirupot főzünk. Tehát a cukorral és a 2 dl vízzel ezt el is készítjük, majd ha már gyöngyözik, és elolvadt a cukor teljesen, félrehúzzuk. Hagyjuk kihűlni (sietősek, mint én, nem hagyják 😀 ). Rádobtam a megmosott bazsalikomleveleket, és fakanállal  kevergettem úgy, hogy közben kicsit megnyomkodtam őket. A citromokat és a lime-ot alaposan kifacsartam, a levet a sziruphoz adtam, mégpedig a rostokkal együtt. Felöntöttem 2 liter hideg vízzel. A kancsóba karikáztam egy kevés citromot és lime-ot még, majd hűtőbe tettem. Tálalkás előtt szűrjük le. (Én rostosan szeretem, de a leveleket ki szoktam szedni. A gyerekeknek viszont leszűröm én is, mert egyrészt nem isszák úgy meg, másrészt fennakadnak a rostok a szívószálon 😉 Friss bazsalikomlevéllel és jégkockával kínálhatjuk! Kellemes felfrissülést!