Uncategorized

Nutellás fánk

Fánk_2
Hú rettentő büszke vagyok magamra. Ennek több oka is van… Pedig elhihetitek, nem vagyok egy kérkedő típus, de ezekkel a fánkokkal korábban picit meggyűlt a bajom. Na de most! Végre szalagosak! Végre egy darab se nyílt szét! És végre egyik se nyers középen! Hát kell ennél több egy fánknak? Sőt elhihetitek, de én még a szalagokról is lemondok, mert bár jól mutat, az ízén semmit se ront, ha nincsenek. Tavalyi fánk bejegyzésemben már olvashattátok, hogy nem hiszek a szalagokban. És bár most se csináltam semmit másként, most lettek. No nem mindegyiken, de úgy 6-8 darabon szép szabályosak lettek. Múlt héten próbálkoztam először a töltött verzióval, de egy darab se jutott be a fotós válogatás döntőjébe. Úgyhogy most pótolom, mert szerintem egy recept úgy az igazi, ha a kép is igazolja, hogy tényleg elkészült, tényleg olyan, amilyennek lennie kell, és valóban megvalósítható más számára is. Mivel még tart a farsang szezon, fánkot szeretők hajrá! Természetesen az év bármely szakaszában elkészíthető, de hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, és csak ilyenkor eszmélünk, hogy jé, de rég ettünk egy kis fánkot 🙂 A receptet nem írom le, ITT megtaláljátok, a tészta ugyanígy készült most is, csak most kimaradt belőle a reszelt citromhéj és a vanília aroma. Utóbbi helyett házi vaníliás cukor került bele. A készítés folyamatát a kép alatt olvashatjátok.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, és átgyúrjuk. Úgy fél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és 8 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk a köröket. A felének a közepébe teszünk egy kiskanálnyi Nutellát. Az ujjunkat vízbe mártjuk, és a töltelék körül a tésztát benedvesítjük. Ezután az üres korongokat rátesszük, és a középső “dudor” körül majd szépen a szélén is összenyomkodjuk. Dolgozzunk ügyesen, mert ha itt jól csináljuk, tuti nem nyílik szét! Ezután fogjunk egy 6 cm-es szaggatót, és középen szúrjuk ki a fánkokat, így szépen le lesz csapva a széle, még egy kicsit rásegítünk az összeragadásra, és szabályos is lesz. A maradék tésztákat összegyúrjuk, és addig folytatjuk a műveletet, amíg minden tésztánk el nem fogy. Nekem 20 db lett így belőle. A fánkokat konyharuhával letakarjuk, és még 30 percig hagyjuk pihenni, ezalatt még nőnek egy kicsit. Bő, forró olajba (de takarék lángon!!!) tesszük, hogy lazán elférjenek egymás mellett. Lefedjük a lábost, kb. 1,5 percig sütjük, majd megfordítjuk, és fedő nélkül a másik oldalát is szépen megsütjük. Jó étvágyat hozzá, én most elmegyek szánkózni Egyeskével…. 🙂

Vélemény, hozzászólás?