Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.
Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a – hasonló körülmények között élő – májusi gyöngyvirággal (Convallaria majalis) illetve az őszi kikericcsel (Colchicum autumnale). Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mivel az említett két növény levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok.
A medvehagyma és a másik két növény közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma-illatúak, míg a másik két növényé nem. A gyöngyvirág levelei rövidebbek és jelentősen szélesebb, tojásdad alakúak; virágai pedig nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek és édes illatúak. A medvehagymáshoz alakban közelebb álló kikericsnek pedig más az élőhelye: a medvehagymával ellentétben füves réteken, napfényes mezőkön nő.
A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyűjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad.
Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.
Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb. Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb ha lezárt nylon zacskóban lefagyasztjuk. Célszerű kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét.
FIGYELEM!!
Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettell engedhető meg.
Általában a hagymafélék idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő. Női problémák, illetve nőknél változó kori panaszok esetén segít. A hagymafélék a védikus tanítások szerint radszasztikus ételek, azaz a vágyat, szenvedélyt erősítik, illetve az érzelemtestre hatnak.
Medvehagyma
Mielőtt még jönne a hivatalos ismertető erről a növényről, gondoltam elmesélem, hogy mi módon jutott a birtokomba
Bevallom, tavalyig nem is ismertem. Tesóm mutatott be először ennek a növénykének, és már akkor jó barátok lettünk. Aztán valahogy feledésbe merült nálam. De a fórumos lányoknak hála április lévén ismét terítékre került a dolog, hisz ilyenkor van szezonja. Gondoltam, de jó lenne szerezni valahonnan, de ez nem az a növény, amit árulnak pl. a Tescoban
És akkor a piaci bolyongásom során teljesen véletlenül egy transzparensnyi táblán hatalmas betűkkel jön szembe a felirat: “Medvehagyma”. Na vettem is a kisebbik csomaggal, csupán 150 ft-ért, ebben volt 33 levél. Terveimben szerepel kipróbálni többféle módon. Egyenlőre (a család kíméletes szoktatása végett) a mai grissini tésztájába került. Igen karakteres íze van, én 10 levéllel tettem a 25 dkg lisztes verzióba. Apa először azt mondta, káposztás-hagymás
Engem a spenótos-fokhagymás íz csapott meg, viszont a gyermek nem eszi, reklamálva kiköpte
Ha időm engedi, akkor lesz belőle leves is, Kinga már letesztelte, azt mondta finom, úgyhogy szívesen teszem én is próbára, remélem hamarosan….
Addig is egy kis ismertető a medvehagymáról azoknak, akiknek még új….
A medvehagyma(Allium ursinum) az egyszikűek(Liliopsida) osztályának, spárgavirágúak(Asparagales) rendjébe, a hagymafélék(Alliaceae)családjába tartozó faj. Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.
Fehér, megnyúlt buzogány alakú (45 mm hosszúra és 5 mm vastagra hízó) hagymájából rendesen két nagy, tojásdad, hosszú nyelű, a végén kihegyesedő, 15–25 cm magasra emelkedő tőlevelet hoz. A külső levél hüvelye hártyás. Levéllemeze átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé. Virágrügyeit két hártyaszerű, barna buroklevél védi. A kinyílt virágok hófehérek, háromszögletű tőkocsányon, tömött ernyőkben nyílnak. Három rekeszű toktermése van.