Uncategorized

Strandkaja? – Kefíres burgonyalángos

Szerintem egyáltalán nem. Amennyire jól esik nyáron a strandon megenni, pont annyira tud jó lenni télen, a hidegben, a piaci lakókocsi mellett nyammogni, vagy otthon egy kiadós (bab)leves után az étkezést ezzel befejezni. Ti szeretitek? És ha igen, hogy? Fokhagymával? Sajttal? Tejföllel? Én ezzel a hárommal. 🙂 Esetleg sajtos-ketchup-os, vagy virslis, vagy magyaros? És még sorolhatnám a rengeteg verziót, de most nem teszem. Hozzászólásban írjátok meg, nektek melyik a kedvencetek!

kefíres burgonyalángos

Nekünk van egy kedvenc lángosos helyünk, egész baráti áron is árulják, amíg “csupaszon” esszük. Férj szokott néha hazahozni, itthon meg általában van tejföl és sajt, így igen jelentős összeget tudunk megspórolni. 🙂 Na de most házi készült. Burgonyás és kefíres. Más az íze, mint a strandon kaphatónak, de nagyon fincsi. Natúr, sóval csúsztak le a lángosok. A többes szám csupán azért, mert mini lángosokat készítettem, szóval nem ér megbotránkozni nagyon! 🙂
Pötyögöm is a receptet, olvassátok, süssétek! 😉

Hozzávalók
20 dkg burgonya
35 dkg liszt
1 tk só
1 tk cukor
1 dl víz
2 ek kefír
2,5 dkg élesztő

A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd egy villa segítségével törjük össze. Közben az élesztőt 1 tk cukorral 1 dl vízben meleg helyen futtassuk fel. A burgonyához adjuk a sót, a lisztet, a kefírt és az élesztős vizet is. Alaposan összedolgozzuk, és legalább fél órára (de lehet többre is) langyos helyre tesszük, és duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, kis gombócokat csípünk belőle, lisztezett felületen koronggá nyújtjuk, és bő, forró olajban készre sütjük mindkét oldalát. Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Vélemény, hozzászólás?