Főétel Hal Te + Én + 3 hozzávaló

3 szuper recept kagylóval (Te+Én+3 hozzávaló)

Ínycsiklandó, színpompás receptek kagylóval, tejszínnel és citrommal. Ha kedveled a tengeri herkentyűket, ezek  a receptek neked szólnak…

kagylós pite

Nyár elején félbemaradt egy játék, talán emlékeztek rá. Amikor ti (a blog olvasói) megadtok 3 hozzávalót, amiből mi (azaz ti, meg én is) alkotunk valamit. Elkülditek a fotóitokat, a receptjeiteket, és én azt közzé teszem egy blogbejegyzésben szépen sorban, egymás alatt. Volt itt már minden, kelbimbó meg tök, eper, dió, cukkini, darált hús… A legutóbbi pedig, amivel adósotok voltam, Bea által lett kiválasztva. Ez a trió pedig nem más, mint a KAGYLÓ, TEJSZÍN, CITROM. Nézzük Bea és az én receptjeimet… mert a többiek most nem voltak bátor, vállalkozó szelleműek. 🙂

OMLÓS KAGYLÓS PITE á lá Pihe

Hozzávalók
30 dkg héj nélküli kagyló
olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
1 dl rozé v. fehér bor
2 dl tejszín
só, bors
1 csapott ek liszt

Tésztához
15 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tk só
2 csapott ek tejföl

 citrom

kagylós pite

A hirtelen ötlet szülte ezt a receptet. Amikor kivettem a kagylót a fagyasztóból, még halvány fogalmam se volt, hogy miként végzi. Sőt, még akkor se, amikor a kagyló már rotyogott a tűzhelyen 🙂 A végeredmény után viszont férj megnyalta mind a 10 ujját.

Kevés olíva olajat hevítek, rádobom a kagylókat, átforgatom, majd nyakon öntöm a borral. Ez általában fehérrel jó, de nekem épp egy rozé volt megbontva a hűtően, így ebből kapott. Zúzott fokhagymát adtam hozzá, és fedő alatt úgy 15 percig főztem. Sóztam (ételízesítő is jó), borsoztam. A tejszínt a liszttel csomómentesre kevertem, majd a kagylóhoz öntöttem, és sűrűre főztem.

Készítettem egy villámgyors tésztát, ami már vendégváró falatként többször bevált. Most ez képezte a kagylós pite alapját. A lisztet a sóval és a kockára vágott vajjal késes aprítóba dobtam, morzsásra őröltem. (Ennek hiányában kézzel kell dolgoznunk, gyors mozdulatokkal.) Hozzáadtam a tejfölt, és ezzel készre kevertem. Lisztezett deszkán kör alakúra nyújtottam, és egy piteformát kibéleltem vele. Nem kell magasra érnie a peremen a tésztának, mert a töltelék nem fog addig felérni. De mindenképp hagyjunk egy kis peremet neki. Öntsük bele a tejszínes kagylót. Tehetünk rá vékonyra vágott lila hagymát, végül 200 fokos sütőbe toljuk be, és kb. 20 perc alatt (a pite pirulásáig) süssük készre. Tálalás előtt citromlevet csurgassunk rá. Isteni finom lesz!

 

RISOTTO FRUTTI DI MARE á lá Bea

kagylo

Ezt az isteni alkotást pedig Bea követte el. Abban már biztos, hogy mindketten hasonlítunk, hogy szeretjük a kagylót! 😉 Legközelebb az ő verzióját is kipróbálom, mert nagyon ígéretesnek tűnik. Nézzük a receptet…

Hozzávalók
1 db közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
100g vaj
300 g kagyló (fagyasztott)
250 g rizs
1/4 l fehérbor
1 l zöldség alaplé
(ha nincs, akkor leveskockából)
0,5 doboz creme fraiche
(1:1 zsíros tejföl + tejszín keveréke)
½ csésze parmezán (elhagyhatô)
friss petrezselyem
só, bors
csipetnyi pirospaprika
(szebb színe lesz a rizsnek)
fél citrom

 A hagymát és fokhagymát felaprítjuk és kevés vajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a kagylót (fagyasztva), a petrezselyem felét, majd a rizst. Sózzuk, borsozzuk, kevés pirospaprikát szórunk rá, és összepároljuk. Felöntjük a fehérborral, majd a zöldséglével. Ha megpuhult a rizs, hozzákeverjük a maradék vajat, creme fraiche-t, parmezánt, és petrezselymet. Megkóstoljuk, ha szükséges, még ízesítünk rajta. Citrommal tálaljuk, fogyasztás előtt picit facsarjunk az ételre a levéből. Melegen tálaljuk. Köszönöm a receptet és a játékot Beának! Szerintem a fotó is szuper jól sikerült.

És végül kaptok egy grátisz harmadik receptet is, amit korábban már láthattatok a blogon. Recept a címre kattintva érhető el.

FEHÉRBOROS- TEJSZÍNES KAGYLÓ TÉSZTAÁGYON (Receptért kattints!)

DSCF7763_2

Ha van kedved, gyere Facebook-ra is, és tuti nem maradsz le semmi eseményről! 😉

HAHOPIHE KONYHÁJA Facebbok Oldal

Vélemény, hozzászólás?