Desszert Menü sütés nélküli édességek

A tejbegríz előléptetése – Kókuszos tejbegríz torta (Blogkóstoló 19.)

Ki mondta, hogy a tejbegrízt csak kanállal, kakaóval, vagy fahéjjal lehet fogyasztani? Van ennek a desszertnek egy másik élete is, amikor a tejbegríz már átlép egy új dimenzióba, és tortává válik. Nem akármilyen tortává, hanem kókuszossá, bársonyos csokiborítással…. Ja, és hogy mindez csupán 15 perc alatt? Nem mese, ez a valóság!

tejbegríz torta

Most először jelentkeztem Blogkóstoló játékra (szám szerint a 19-re), ami annyit tesz, hogy bloggerek jelentkeznek, majd mindenkinek kisorsolnak egy blogot, ahol körülnézünk, és egy, vagy több nekünk tetsző remekművet elkészítünk, amit aztán jól közzé is teszünk. Olyan blog jutott  nekem elsőre, ahol már nagyon sokat jártam, és sok finomságra bukkantam az elmúlt években. Például a nálam található karamellkrém és anyák napi torta eredeti receptje is innen származik, azaz Marisztól. Most úgy böngésztem a blogján, hogy volt egy kiindulási alapom, mégpedig a kókusz. Így a keresést egy kis körbenézés után áthelyeztem erre a támpontra, és így bukkantam rá a receptjére ITT.

Hozzávalók
4,5 dl tej
csipet só
10 dkg vaj
10 dkg cukor
12 dkg búzadara
10-15 dkg kókuszreszelék

Tetejére
12 dkg étcsoki
2 dl tejszín
kókuszforgács

A tejet csipet sóval felteszem forrni. Ha már melegszik, hozzáadom a vajat és a cukrot. Ha pedig már forró, de még nem forr, hozzáadom a búzadarát, és a kókuszreszeléket, és folyamatosan kevergetve csomómentesre főzöm addig, amíg pöfékelni nem kezd. Ekkor formába öntöm. Én egy 16 cm-es kis tortaformába öntöttem, amit előzőleg sütőpapírral kibéleltem a könnyebb eltávolítás végett. Így lett torta. De tehetitek szögletes formába, készülhet lapos változatban, vendégeknek ez is ideális. A kész remekmű nagyon finom,  viszont rettentően laktató, így ne vágjatok óriási szeleteket, inkább duplázzatok, ha valakibe mégis belefér kettő. 😉 A csokimázhoz a tejszínbe tördeljük a csokoládét és elkezdjük összeforralni. Ha kész, picit hagyjuk hűlni, majd óvatosan rácsurgatjuk a kókuszos tejbegrízünkre. FIGYELEM! Ha ti is 16-os tortaformát használtok, a fenti csokimáz fele is elegendő rá! Ha nagyobb felületen szétterítitek, akkor viszont rámegy az egész. 😉 Viszont no para, ha marad a csokiból, szeleteljetek pár almát, és esti nasiként mártogassátok bele, ahogy azt én is tettem.

Köszönet a receptért Marisznak.

Tejbegrízből készíthettek ám gombócot is, tudtátok? Recept: ITT
És túró hozzáadásával kész a létező legegyszerűbb túrógombóc is. Recept ITT

HahoPihe a Facebookon ITT!

Vélemény, hozzászólás?