Szezonális, borús őszi/téli délutánokra való tökéletes desszerteket láthattok most, mégpedig a legtökösebbeket. Nem is akármennyit, szám szerint 9-et! 😉
Mi más is lehetett volna a témája az új játékunknak – amit ezennel hivatalosan is újrakezdtünk -, mint a SÜTŐTÖK? Hozzá pedig egy kis FAHÉJ és némi CSOKOLÁDÉ… Ez már anélkül is brutál jól hangzik, hogy megkóstolnánk. Elég a hozzávalókat hangosan kimondani, és rájövünk, hogy ebből csak isteni dolgok készülhetnek. És készültek is…. Néhány lelkes olvasó, valamint az én munkásságomat fogom nektek bemutatni. A Te + Én + 3 hozzávalós játékot nyáron felfüggesztettem, de többen jeleztétek, hogy szívesen folytatnátok. Én pedig ennek nagyon örülök. Ezúttal Tünde volt aki megadhatta a hozzávalókat, és vele együtt összesen 5-en készültünk fel a feladatra, és így jött össze 9 fotó, 9 recept. Így szerintem messze az eddigi legtermékenyebb játékunk lett ez.
ILLATOS SÜTŐTÖKÖS KEVERT SÜTEMÉNY
A kevert süti receptjét talán már elég sokan ismeritek. ezúttal ismét ehhez nyúltam. A világ legegyszerűbb sütije, és annyira finom, hogy nagyon. Remekül variálhatod, a lehetőségek száma végtelen. Most kimaradt belőle a kakaó, helyette fahéj került bele és sütőtök, valamint apróra vágott étcsokoládé. Illetve a tejfölt lecseréltem tejszínre, mivel a félig bekevert süti felett állva jött a fantasztikus felismerés, miszerint a tejföl volt, nincs…. Hogy a tejszínnek, vagy a sütőtöknek köszönhető e az állaga, ezt jelenleg homály fedi, de köztudott, hogy a zöldségek (bár vitatkoznék azzal, hogy a sütőtök zöldség) sokkal lazább szerkezetűvé teszik a sütiket, és véleményem szerint a tejszín is hasonlóképp cselekszik. 🙂 Nézzük…
Hozzávalók
1 tojás
csipet só
10-15 dkg sült sütőtök
10 dkg cukor
1 dl olaj
2 dl tejszín
2 kk fahéj
1 púpos kk szódabikarbóna
10 dkg étcsokoládé
20 dkg liszt
A recept olyannyira egyszerű, hogy elrontani nem lehet. Keverünk, kavarunk, végül megsütjük. 🙂 A sült sütőtököt kicsit megtörjük (nyilván nem nehéz, mert nagyon puha), hozzáadjuk a tojást, ezzel elkeverjük. Mehet hozzá a csipet só, a cukor és az olaj. Ezután a fahéj, a tejszín, majd a feldarabolt étcsokoládé, végül pedig a szódabikarbónával elkevert liszt. Összekeverjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Vagy tortaformába, esetleg püspökkenyér formába is nyugodtan, akkor magasabb lesz. 180 fokos sütőbe tolva kb. 30 perc alatt (tűpróba) készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
PUMPKIN CHOCOLATE
(Sütőtökös-fahéjas forrócsoki)
Tavaly hallottam először, hogy létezik olyan, hogy pumpkin latte, azaz valami sütőtökös kávé féleség. Őszinte leszek, még sose próbáltam, de amikor a játék meg lett hirdetve, egyből ez ugrott be nekem. Viszont a kávéban nincs csoki. Úgyhogy átugorva ezt az akadályt, készítettem egy koffeinmentes verziót étcsokival. Isteni finom, sűrű, édes, és a fahéjtól illatos. Egy apróság még hiányzik róla, a tejszínhab, de ez már tényleg csak hab a tortán, akarom mondani a forrócsokin…. Egy hideg őszi/téli délutánon pokrócba burkolózva, egy jó könyv társaságában ideális délutáni desszert, ami átmelegíti minden porcikánkat.
Hozzávalók 1 személyre
1-2 tk sült sütőtök
2,5-3 dl tej
csipet fahéj
3 kocka étcsokoládé
1 tk méz
A tejet a fahéjjal és a csokival forrásba hoztam, majd hozzáadtam a sütőtököt, botmixerrel nekiestem, és kissé kihabosítottam. Ha erre van célszerszámotok, ami jó habossá teszi, használjátok bátran. Mézzel édesíthetjük (nem kell sok, ha édes a tök), és a tetejére tejszínhabot még tehetünk, amit méééééééég pluszban megszórhatunk egy kis fahéjjal. És kalóriát ne számoljunk 🙂 Egyébként lentebb lesz még forrócsokis recept, mert nem én voltam az egyetlen, aki ezzel készült. 😉
CSOKIS-SÜTŐTÖKÖS PISKÓTA
Tündétől
Piskóta, de nem akármilyen! Ránézésre a tésztája könnyed, a csokit nem spórolta ki belőle Tünde, uzsonnára tökéletes. A teáskészletéért pedig piszok irigy vagyok, mert szerintem gyönyörű! 🙂
Hozzávalók
50 dkg liszt
2 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
2 tk fahéj
csipet só
30 dkg reszelt sütőtök
40 dkg csoki apróra törve
30 dkg natúr joghurt
2 dl tej
4 tojás
20 dkg cukor
2 dl olaj
Külön tálban összekeverjük a lisztes hozzávalókat a reszelt tökkel, egy másik edényben, külön a folyékonyat. Aztán a kettőt összekeverjük. Sütőpapíros tepsiben 180C-on 45 percig sütjük. Jó étvágyat!
SÜTŐTÖKÖS CSOKIS CSIGÁK
Krisztinától
Krisztina a blogon található hipp-hopp csiga receptjét használta kiindulási alapnak, de annál sokkal jobbat alkotott. A sütőtök a tésztában bújik meg, a töltelék egyszerre tartalmaz kakaót, fahéjat és csokit is. Sajnálom, hogy csak fotót küldött, és kóstolót nem… 🙂 De hátha kedvet kaptok ti is, és elkészítitek. Ja, és szerintem a fotó méltán megállná a helyét bármilyen gasztro újságban, gyönyörű!
Hozzávalók
62,5 gramm tejföl
62,5 gramm sült tökpüré
50 gramm cukor
1 vaníliás cukor
csipet só
2,5 ek olaj
kb. 200 gramm liszt
(picit többet vett fel a tésztában lévő tök miatt)
Töltelék
30 gramm vaj
2 ek porcukor
2 ek kakaópor
egy marék étcsoki chips
2 ek fahéj
A sütőtököt a tejföllel és a cukorral alaposan eldolgozzuk, majd mehet bele a többi hozzávaló. Végül téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vajjal, rászitáljuk a porcukrot, a kakaót és a fahéjat, majd feltekerjük. 1 cm-es szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és a tetejükre csokichipset nyomkodunk. 180 fokon, kb. 20 perc alatt készre sütjük. Mennyei illatok terjengenek sütés közben. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk. /A tököt senki sem fedezte fel benne, csak azt, hogy finomabb, puhább, mint lenni szokott. /
SÜTŐTÖKÖS-TÚRÓS POHÁRKRÉM
Krisztinától
Még mindig Krisztina receptje, mert olyan szorgalmas volt, hogy rögtön kettőt is küldött, ezért két piros pont jár neki. Egy kanalazható desszert, már ránézésre is csodásan néz ki, szerintem az ízére se lenne panasza senkinek. Nézzük…
Elkészítés
FŰSZERES,SÜTŐTÖKÖS-CSOKIS MUFFIN
másik Krisztinától
Amondó vagyok, hogy a muffin mindig, mindenkor tökéletes választás. A gyerekek imádják, a felnőttek szintúgy. Egy személyre kiporciózott adagocskák, viszonylag egyszerű elkészítés. Én szeretek muffint sütni, ennek az is az oka, hogy egyre cukibb muffin papírokra lehet szert tenni, és mindig elcsábulok egy-egy újabb kollekcióért. Ráadásul annyi féle módon variálható a recept, hogy csuda. Lássuk, Krisztina mit hozott nekünk…
Hozzávalók
1 tojás
12 dkg cukor
10 dkg lágy vaj
30 dkg sütőtök
15 dkg rétesliszt
5 dkg kukoricaliszt
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. sütőpor
1/2 narancs leve
10 dkg apróra tört csokoládé
1 tk fahéj
1 kk frissen reszelt gyömbér
2 csipet szerecsendió
A tököt megtisztítjuk, a magokat eltávolítjuk, negyedeljük és 200 fokon 20-25 percig sütjük. Ha picit meghűlt, eltávolítjuk a héját és felszeleteljük. A tojást habosra verjük a cukorral, majd mehet bele a vaj és végül a tök. Nem gond, ha nem teljesen homogén, de azért krémes állaga legyen. Egy másik tálban összekeverünk minden mást, majd apránként a már meglévő krémünkhöz adagoljuk. Végül hozzáadjuk az összetört csokit. Jó sűrű legyen a tészta, de ha nagyon foszlós lenne, akkor adjunk hozzá egy kis tejet, jelen esetben fél narancs levét. Formákba töltjük, és 180 fokon 20-25 percig sütjük. + 1 varázslat: amikor kész, még forrón, a formában hagyva minden egyes muffin tetejére egy teáskanál tejet locsolunk. Ezzel lesz olyan ellenállhatatlanul lágy!
SÜTŐTÖK KOSARAK HALLOWEENRE
Timitől
Timi nagyon sokszor játszott már ebben a játékban, talán az összesben részt vett. Imádom a receptjeit, mert ötletesek, mégis egyszerűek. Olyan nekem valóak. Ezúttal 3 receptet hozott ajándékba, ezért ő 3 piros pontot kap. 🙂 Ráadásként egy tök sütéssel a hozzávalók egy részét felhasználva, másik részét lecserélve jutunk el a harmadik receptig. Nézzük meg először, hogy ezek a sütőtök kosarak milyen isteni finomságokat rejtenek…
Elkészítés
A sütőtök darabokat megsütjük. Közben egy serpenyőben fahéjas cukrot karamellizálunk, majd összeforgatjuk dióval és vörös áfonyával. (vagy ami van otthon 🙂 ). Az áfonya savanyúsága jól ellensúlyozza a cukor édességét. Majd a sütőtökre halmozzuk és megcsurgatjuk gőz fölött olvasztott csokival
BANÁNOS SÜTŐTÖKÖS FALATKÁK
Timitől
Elkészítés
Ha már úgyis tököt sütünk, kockázzunk fel egy-két darabot és karikázzunk fel egy banánt. Fogpiszkálóval szúrjuk össze és ha már úgyis ott van az olvasztott csoki, tegyünk bele egy kis fahéjat és forgassuk meg benne a falatkákat.
SÜTŐTÖKÖS FORRÓ CSOKI
Tímeától
Én mondtam, hogy szeretem a receptjeit, és jól tudok azonosulni velük. Nyilván nem véletlen, hogy ugyanolyat készítettünk a hozzávalókból mindketten. 🙂
Elkészítés
CUKKINI, TEJSZÍN, CSIRKE
EPER, TEJSZÍN, MANDULA
KELBIMBÓ, TEJSZÍN, SAJT
TÖK, ALMA, TEJFÖL
DIÓ, MOGYORÓKRÉM, PUDING
KAGYLÓ, TEJSZÍN, CITROM